Sopranistka Jill Feldman: duhovna vokalna glasba

Sopranistka Jill Feldman in kvartet Concerto delle viole sta predstavila duhovne pesmi, posvetne arije in kancone ter instrumentalne skladbe za konsort viol da gamba.

Sopranistka Jill Feldman in ansambel Concerto delle viole, (foto: Matej Rupel), radovljiška graščina, 16.8.2005
foto: Arhiv DLSGR

Oddajo Ženske v svetu glasbe prvič posvečamo mednarodno priznani ameriški sopranistki Jill Feldman, ki je specialistka za srednjeveško, renesančno, baročno in klasično glasbo ter slovi po zelo izraznem izvajalskem slogu. V svojih interpretacijah spretno povezuje gladko tekočo vokalno tehniko z veliko pozornostjo do dramatične vsebine ter lepote in pomena besedila. V Sloveniji je izvedla edini koncert na 23. festivalu Radovljica, 2005, ko je zapela z italijanskim ansamblom viol da gamba Concerto delle viole.

Jill Feldman je diplomirala iz glasbe na Univerzi v Santa Barbari v Kaliforniji. Vzporedno je študirala tudi evropsko literaturo in se poglobila v študij vokalnih slogov renesančnega obdobja. Stilno petje je študirala pri Lillian Loran v San Franciscu, v izvajanju zgodnje vokalne glasbe se je izpopolnjevala pri nemški specialistki Andrei von Ramm. Posnela je okrog 50 zgoščenk, med njimi so tudi solistični recitali angleške in italijanske glasbe 17. stoletja. V njeni izvedbi poslušajte duhovne skladbe iz sklopa pesmi o miru in odrešitvi v ljubezni do Boga angleškega skladatelja Williama Byrda, ki je živel in ustvarjal v drugi polovici 16. in v prvih treh desetletjih 17. stoletja, ter njegovega sodobnika Alfonsa Ferrabosca II. Oddajo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc.