V oddaji Slovenski solisti tokrat predstavljamo Antona Grčarja, dolgoletnega solo trobentarja Orkestra Slovenske filharmonije, profesorja trobente na Akademiji za glasbo v Ljubljani in ustanovnega člana Slovenskega kvinteta trobil. Na svoji umetniški poti je segel po najrazličnejši umetniški glasbi in za umetniške dosežke prejel dve nagradi Prešernovega sklada in Župančičevo nagrado.
Ob bogatem poustvarjalnem udejstvovanju je bil Anton Grčar tudi izvrsten pedagog in je slovensko šolo trobente dvignil na tujini primerljivo raven. Od leta 1974 je poučeval na Akademiji za glasbo in bil mentor sˇtevilnim diplomantom in podiplomantom, ki danes tvorijo jedro slovenskih profesionalnih orkestrov. Najboljši izmed njih so postali mednarodno uveljavljeni umetniki in profesorji na Akademiji za glasbo v Ljubljani in tujih visokih glasbenih sˇolah, kjer nadaljujejo uspešno delo in poslanstvo svojega mentorja.

V oddaji Slovenski solisti tokrat predstavljamo Antona Grčarja, dolgoletnega solo trobentarja Orkestra Slovenske filharmonije, profesorja trobente na Akademiji za glasbo v Ljubljani in ustanovnega člana Slovenskega kvinteta trobil. Na svoji umetniški poti je segel po najrazličnejši umetniški glasbi in za umetniške dosežke prejel dve nagradi Prešernovega sklada in Župančičevo nagrado. Ob bogatem poustvarjalnem udejstvovanju je bil Anton Grčar tudi izvrsten pedagog in je slovensko šolo trobente dvignil na tujini primerljivo raven. Od leta 1974 je poučeval na Akademiji za glasbo in bil mentor številnim diplomantom in podiplomantom, ki danes tvorijo jedro slovenskih  profesionalnih orkestrov. Najboljši izmed njih so postali mednarodno uveljavljeni umetniki in profesorji na Akademiji za glasbo v Ljubljani in tujih visokih glasbenih šolah, kjer nadaljujejo uspešno delo in poslanstvo svojega mentorja.

Mihael Kozjek