Uroš Krek: Mouvements Concertants za godala
Aleksander Glazunov: Koncert za violino in orkester v a-molu op. 82
(pozdrav in dodatek) Johann Sebastian Bach: Allemanda iz Partite za solo violino št.2 v d-molu BWV 1004
(dodatek*) Fritz Kreisler: Recitativ in scherzo op.6
Nikolaj Rimski-Korsakov: Simfonija št.1 v e-molu op. 1

Stefan Milenković (violina), Simfonični orkester RTV Slovenija; dirigent: En Shao

* Delo dunajskega violinista in skladatelja, ki je na svojih recitalih desetletja igral dela neznanega skladatelja ali neznana dela znanih skladateljev, za katera je trdil, da jih je našel v zidu nekega samostana. To je počel skoraj pol stoletja, potem pa priznal, da je vse to zložil sam. Ko so ga vprašali, zakaj je lagal in zakaj si jih ni pripisoval, je odgovoril, da ga je skrbelo in da se je bal, da ne bo priznan kot skladatelj, če igra svoja dela. Recitativ in scherzo je eno od del, ki jih ni nikoli skrival in je bilo od začetka njegovo ter po mnenju Milenkovića najbolje prikazuje Kreislerjev jezik, duh, smisel za humor in seveda virtuoznost dunajske glasbe ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja.

Prenos 8. koncerta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v ciklu Kromatika - s solistom Stefanom Milenkovićem in šefom dirigentom En Šaom

Milenkovića na Simfonični orkester našega radia veže nekaj pomembnih zgodnjih nastopov. Pri desetih letih je z orkestrom in maestrom Nanutom igral koncerte Mendelssohna, Kabalevskega, Čajkovskega, pa Ravelov Tzigane in z znamenito ploščo iz leta 1988 dosegel široko mednarodno občinstvo. Milenković se je nato iz čudežnega otroka razvil v enega bolj prepoznavnih in interpretacijsko močnih violinistov na svetu. Vračal se je tudi pred Simfonike, z orkestrom tudi veliko snemal – in posneli so tudi že Violinski koncert Aleksandra Glazunova, ki ga bo Milenković, na lastno pobudo, izvedel tokrat.

Na programu bo še delo Mouvements Concertants Uroša Kreka in Prva saimfonija Nikolaja Rimskega-Korsakova.

Vabljeni v družbo Lidije Hartman in Primoža Trdana.

Primož Trdan