Cappella Artemisia: glasba iz Emilije-Romanje

Pevke in instrumentalistke na izvirnih zgodovinskih glasbilih so predstavile izbor skladb, ki so jih v 17. stoletju ustvarile skladateljice redovnice v samostanih v Emiliji-Romanji.

Cappella Artemisia, 22. Festival Radovljica, cerkev sv. Petra, 18.8.2004, (foto: Janez Kramar)
foto: Arhiv DLSGR

Oddaja Ženske v svetu glasbe bo tokrat posvečena glasbi skladateljic in izvajalk redovnic, ki so v 17. stoletju delovale v samostanih v italijanski regiji Emiliji-Romanji. Glasba jim je poleg preprostih užitkov in tolažbe pomenila tudi pomembno vez z zunanjim svetom. Njihove skladbe duhovne vsebine bodo izvedle pevke in instrumentalistke mednarodnega ansambla Cappella Artemisia, ki je pod umetniškim vodstvom Candace Smith nastopil na 22. Festivalu Radovljica 2004, posvečenem ustvarjalnosti žensk. V oddaji, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, boste poslušali motete in druge duhovne skladbe Sulpitie Lodovice Cesis, ki je bila redovnica v avguštinskem samostanu San Geminiano. Bila je tudi cenjena lutnjarka in avtorica zbirke duhovnih motetov za dva do dvanajst glasov, ki je izšla leta 1619 v Modeni.

Predstavili bomo tudi skladateljico Raphaello Aleotti, ki je bila koncertna mojstrica in glasbena vodja ansambla s kar 23-imi glasbeniki v samostanu San Vito v Ferrari. Bila je prva redovnica, ki je objavila svoje skladbe. Njena zbirka Sacrae cantiones obsega šestnajst motetov, natisnili pa so jo leta 1593 v Benetkah.

Izvajalke Cappelle Artemisie na koncertu v Radovljici so bile: sopranistki Silvia Testoni in Patriza Vaccari, mezzosopranistka in glasbena vodja Candace Smith, altistki Alessandra Fiori in Frida Forlani, sopranistka in cinkistka Rebecca Reese, cinkistka Fiona Russell, pozavnistki Kate Rockett in Laura Sherlock, gambistka Claudia Pasetto in orglavka na klaviorganu Miranda Aurelli. Oddajo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc.