Pogovor z Marušo Brezavšček, flavtistko na kljunasti flavti pred 4.koncertom Sozvočje svetov s Komornim godalniim orkestrom Slovenske filharmonije

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije bo nastopil v Slavnostni dvorani Narodne galerije v Ljubljani.

XVII. cikel Sozvočje svetov programsko oblikuje umetniški vodja Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, violončelist Klemen Hvala. V sodelovanju z umetnostnimi zgodovinarji, ki pred koncerti v tej sezoni predavajo o znamenitostih Ljubljane, orkester v galeriji izvaja naročene nove Ljubljanske koncerte uveljavljenih skladateljev in nove skladbe študentov kompozicije, posvečene Ljubljani in ljubljanskim motivom. Motivno vezivo cikla so že drugo leto Brandenburški koncerti znamenitega nemškega skladatelja v obdobju poznega baroka Johanna Sebastiana Bacha, vključujejo pa tudi izbrane skladbe drugih baročnih mojstrov ter z baročnimi koncerti povezano glasbo 20. stoletja.

Na 4. koncertu v Slavnostni dvorani galerije bodo predstavili: Concerto grosso op. 6, št. 3 v c-molu italijanskega baročnega skladatelja v 17. stoletju Arcangela Corellija in izbrana dela poznobaročnih mojstrov: Koncert za godala v C-duru, RV 117, italijanskega skladatelja Antonia Vivaldija ter nemških ustvarjalcev: Koncert za dve kljunasti flavti, godala in generalni bas v a-molu, TWV 52:a2, Georga Philipa Telemanna in Brandenburški koncert št. 4 v G-duru za dve kljunasti flavti, violino, godala in generalni bas, BWV 1049, Johanna Sebastiana Bacha. Kot solistki bosta nastopili flavtistki na kljunastih flavtah: Maruša Brezavšček in Elisabeth Wirth iz Nemčije. Koncertni mojster orkestra in solist v Bachovem koncertu bo violinist Janez Podlesek. Urednica prenosa je Tjaša Krajnc.

 

 

 

Tjaša Krajnc