21. stoletje je najbolj vizualno, kar ga pomni človeštvo. Večinski del sodobne medijske krajine namreč predstavljajo prav vizualni mediji, ki jim je v celoti prilagojena tudi tehnologija. Za današnje otroke in mladostnike, se zdi, da so se tako rekoč že rodili z gestami za tapkanje in razširjanje slike ali listanje na telefonih in tablicah, ki jih bodo šele dobili. Vendar pa prav vizualna nasičenost časa in prostora v katerem živimo, zahteva tudi oblikovanje kriterijev in kritičnega pogleda v najzgodnejšem obdobju človekovega razvoja. Prav film, torej sedmo umetnost, kot eno najbolj kompleksnih oblik umetnosti, pa lahko razumemo tudi kot izvrsten poligon za širjenje splošne izobrazbe in opismenjevanja na poti do kritičnega gledalca. Takšnega, ki bo znal izbirati in argumentirati, po svetu pa ne bo hodil s plašnicami in uzdami, pač pa z odprtim in širokim pogledom. Tokratni Arsov forum torej v širokem kotu in v povečavi v svoje žarišče postavlja filmsko vzgojo in nadaljuje tematski niz oddaj na Arsu o kulturno-umetnostni vzgoji. Avtor oddaje je Klemen Markovčič. O filmski vzgoji pa razmišljajo ? Petra Slatinšek, Kino Dvor, Andrej Šprah, Slovenska Kinoteka in Petra Gajžler, Art kino mreža Slovenije.

Kulturno-umetnostna vzgoja na Arsu. Gostje: Petra Slatinšek, Kino Dvor, Andrej Šprah, Slovenska Kinoteka in Petra Gajžler, Art kino mreža Slovenije.

21. stoletje je najbolj vizualno, kar ga pomni človeštvo. Večinski del sodobne medijske krajine namreč predstavljajo prav vizualni mediji, ki jim je v celoti prilagojena tudi tehnologija. Za današnje otroke in mladostnike, se zdi, da so se tako rekoč že rodili z gestami za tapkanje in razširjanje slike ali listanje na telefonih in tablicah, ki jih bodo šele dobili. Vendar pa prav vizualna nasičenost časa in prostora v katerem živimo, zahteva tudi oblikovanje kriterijev in kritičnega pogleda v najzgodnejšem obdobju človekovega razvoja. Prav film, torej sedmo umetnost, kot eno najbolj kompleksnih oblik umetnosti, pa lahko razumemo tudi kot izvrsten poligon za širjenje splošne izobrazbe in opismenjevanja na poti do kritičnega gledalca. Takšnega, ki bo znal izbirati in argumentirati, po svetu pa ne bo hodil s plašnicami in uzdami, pač pa z odprtim in širokim pogledom. Tokratni Arsov forum torej v širokem kotu in v povečavi v svoje žarišče postavlja filmsko vzgojo in nadaljuje tematski niz oddaj na Arsu o kulturno-umetnostni vzgoji. Avtor oddaje je Klemen Markovčič. O filmski vzgoji pa razmišljajo – Petra Slatinšek, Kino Dvor, Andrej Šprah, Slovenska Kinoteka in Petra Gajžler, Art kino mreža Slovenije.

Nekaj koristnih povezav:
Kinobalon
Šolski Kinobalon
Kinotrip
Mednarodna konferenca
Kino-katedra za srednješolce
Kino-katedra za pedagoge
Kino-katedra za osnovnošolce
Šola filma
Art kino mreža Slovenije

Klemen Markovčič