Ansambel L’aura soave in sopranistka Cristina Miatello

Glasbeniki so predstavili pester izbor vokalne glasbe beneške skladateljice in pevke iz 17. stoletja Barbare Strozzi.

Ansambel L’aura, (foto: Janez Kramar, Festival Radovljica)
foto: Arhiv DLSGR

V oddaji Ženske v svetu glasbe predstavljamo sopranistko Cristino Miatello in njen ansambel, s katerim je nastopila na 22. Festivalu Radovljica, posvečenem ustvarjalnosti žensk. Sopranistka Cristina Miatello je po diplomi z odliko na Pollinijevem glasbenem konservatoriju v Padovi študirala solopetje pri profesoricah Elisabeth Schwarzkopf, Elly Ameling in Eliu Battaglii, v baročni izvajalski praksi pa se je specializirala pri Sergiu Vartolu. Bila je finalistka in zmagovalka vrste tekmovanj v komorni vokalni glasbi v Italiji, s svojim delom v mednarodnem glasbenem prostoru pa je postala ena najbolj priljubljenih izvajalk baročne komorne glasbe 17. in 18. stoletja.

Leta 1999 je ustanovila ansambel L’aura soave, v katerem pojeta tudi sopranistka Patrizia Vaccari in basist Andrea Favari, igrata pa gambistka Yuki Aihara in čembalist Roberto Loreggaian. Ansambel L’Aura Soave se največ posveča odkrivanju, študiju, izvajanju in predstavljanju italijanskega madrigalnega repertoarja za dva ali tri glasove pa tudi vseh vokalnih in instrumentalnih skladb s čembalom iz baročnih obdobij. Glasbeniki ansambla L’Aura Soave so posneli večje število zgoščenk, zanje so prejeli nagrade mednarodnih kritikov, med drugim tudi Diapason d’Or and Premio Cini.

Njihov koncertni spored, ki so ga predstavili na Festivalu Radovljica 2004, je odkril dramatično izraznost italijanske glasbe, predvsem madrigalov, kantat, arij, duetov in tercetov beneške skladateljice in pevke Barbare Strozzi, nedvomno ene najzanimivejših in najbolj cenjenih italijanskih glasbenic 17. stoletja.