Mezzosopranistka Catherine King: stara glasba

Catherine King, harfistka Frances Kelly in gambistka Asako Morikawa so v Radovljici predstavile izbor vokalne komorne glasbe od 12. do 21. stoletja.

Trio mezzosopranistke Catherine King, harfistka Frances Kelly, gambistka Asako Morikawa, (foto: Matej Rupel), radovljiška graščina, 14.8.2004
foto: Arhiv Društva ljubiteljev stare glasbe Radovljica

Oddajo Ženske v svetu glasbe prvič posvečamo izvrstni britanski mezzosopranistki Cathering King, ki je v drugem obdobju Festivala Radovljica večkrat nastopila na komornih koncertih in izvedla pester izbor vokalnih in vokalno-instrumentalnih skladb od srednjega veka in renesanse do najnovejših skladb 21. stoletja. Študirala je na fakulteti Trinity College univerze v Cambridgeu in na akademiji Guildhall School of Music and Drama v Londonu. Redno nastopa kot solistka, njen repertoar pa obsega glasbo od 11. stoletja do sedanjosti, vključno s številnimi novimi deli sodobnih skladateljev.

Mezzosopranistka Catherine King je nastopila v triu na 22. Festivalu Radovljica 2004, ki je bil posvečen glasbeni ustvarjalnosti in poustvarjalnosti žensk. V triu s harfistko Frances Kelly in z gambistko Asako Morikawa je izvedla pestro sestavljen in inventiven koncertni spored La Cecchina / Ptica pevka in v njem predstavila skladbe Hildegarde iz Bingna iz 12. stoletja in Francesce Caccini, ki je ustvarjala v 1. polovici 17. stoletja. Predstavili jih bomo v prvi oddaji, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, prihodnji teden pa se bomo posvetili sodobni glasbi in posnetkom prvih izvedb naročenih skladb slovenskih in angleških skladateljev.