Glasba našega časa

Glasba in radio

Na Svetovni dan radia bomo poslušali glasbo Hanne Hartman in Olivie Block,  skladateljic, zvočnih umetnic, ki ju navdihuje tudi radijski medij.

11880954823_b5b327fca4_k
foto: ASEugenio

Preteklo stoletje je naše poslušanje glasbe in njeno dojemanje enkrat močneje, drugič le posredno zaznamoval radijski medij. Radio je demokratičen medij, ki je informacije, znanje, misli ter seveda glasbo, dramsko umetnost in literaturo brez velikih ovir razširil med ljudi najrazličnejših okolij in družbenih razredov. Tako je deloval dolga desetletja, danes, v informacijski dobi, v času nakopičenih informacij, pa je radijski program eden redkih kanalov, ki posamezniku ne ponuja nepregledne poplave podatkov in sporočil, ampak izbrano snov.

Hkrati je radio medij poslušanja, saj odreže vidno plast zaznave in nas pripravi, da smo pozorni tudi na tisto, kar bi sicer ob podobah preslišali. Zato je radio od začetkov, od let med svetovnima vojnama zanimiv tudi glasbenikom, skladateljem, umetnikom, ki za svoj medij izberejo zvok. Danes, 13. februarja, ob Svetovnem dnevu radia bomo oddajo Glasba našega časa namenili skladbama RazkrojDissolution Olivie Block in Night Lock Hanne Hartman, ki ju v njunih glasbenih snovanjih navdihuje tudi radijski preplet govora, dialoga, umetniške besede, predvajane glasbe, zvočnih učinkov ter tudi vdorov radijske statike.