Altistka Milka Eftimova: Samospevi

Umetnica je nastopila v operah Ekvinokcij Marjana Kozine in Cortesova vrnitev Pavla Šivica, pogosto je izvajala tudi slovenske samospeve.

Milka Eftimova
foto: www.flickr.com

Oddajo Ženske v svetu glasbe tokrat drugič posvečamo makedonski altistki Milki Eftimovi, ki je bila dolgoletna operna solistka Opere Slovenskega narodnega gledališča Ljubljana, delovala pa je tudi kot koncertna solistka v večjih vokalno-instrumentalnih delih in samospevih. Milka Eftimova je bila med letoma 1966 in 1978 solistka Opere SNG Ljubljana. Na ljubljanski glasbeni akademiji je leta 1972 končala podiplomski študij pri profesorici Kseniji Kušej Novak. V letih od 1961 do 1966 ter med letoma 1978 in 1986 je bila solistka v operni hiši Makedonskega narodnega gledališča v Skopju, med letoma 1985 in 2000 pa je bila redna profesorica solopetja na glasbeni fakulteti v Skopju.

Pela je v več kot tridesetih opernih vlogah, nastopila je tudi v operah Ekvinokcij Marjana Kozine in Cortesova vrnitev Pavla Šivica. Pogosto je pela v večjih vokalno-instrumentalni delih, npr. v Verdijevem Rekviemu v ljubljanskih Križankah, izvajala in posnela je tudi številne samospeve. V oddaji, ki jo je pripravila glasbena urednica Tjaša Krajnc, bo altistka Milka Eftimova izvedla samospeva Sirota in Daj, ozri se sočutna mati na verze Giuseppa Verdija na Goethejeva besedila, v slovenskem prevodu Pavla Oblaka, Štiri Gradnikove pesmi za kontraalt in godalni kvartet Slavka Osterca, ki jih je zapela z godalnim kvartetom Radia Ljubljana, in štiri izmed Sedmih španskih ljudskih pesmi Manuela de Falle ob klavirski spremljavi.