Roseanna Vitro v komornih jazzovskih zasedbah

Pevka Roseanna Vitro je v Sloveniji nastopila s simfoničnim orkestrom ter s pianistom in z jazzovskim triom.

Roseanna Vitro
foto: www.roseannavitro.com

V oddaji Ženske v svetu glasbe bomo tokrat predstavili ameriško jazzovsko pevko Roseanno Vitro v komornih zasedbah, saj pogosto nastopa s klavirjem, z jazzovskim triom v zasedbi: klavir, bas kitara in bobni ter v drugih jazzovskih zasedbah. Umetnica je decembra 2001 gostovala v Sloveniji in izvedla koncerta s simfoničnim orkestrom SNG Maribor in jazzovsko skupino v Mariboru in Ljubljani

Roseanna Vitro je študirala jazzovsko petje na glasbeni akademiji na Manhattnu v New Yorku. Klasične vokalne tehnike se je učila pri Gabore Carelli, jazzovske tehnike petja pa pri Ane Marie Moss in Barbari Maier. Vzporedno je študirala tudi jazzovsko izvajanje klavirja. Umetnica od leta 1978 živi v New Yorku. Med letoma 1998 in 2014 je bila profesorica jazzovske vokalne tehnike in interpretacije ter vodja oddelka za jazzovsko petje na mestni univerzi v New Jerseyju, v različnih ameriških glasbenih centrih in v Evropi vodi mojstrske tečaje jazzovske pevske tehnike.

Najprej bo ob klavirski spremljavi zapela standardno jazzovsko balado More Than You Know / Več kot veš, nato pa s triom pesmi Freedom Jazz Dance / Jazzovski ples svobode Eddieja Harrisa, Passion Dance / Ples strasti McCoya Tynerja in Strollin’ / Pohajkovanje – Nostalgija na Times Squaru Charlesa Mingusa. V oddaji, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, poslušajte tudi pogovor z umetnico o glasbenem ustvarjanju, snemanjih, izbiri koncertnega programa in sodelovanju s slovenskimi glasbeniki.