Posthumni pogovor z znamenitim ameriško-nemškim sociologom slovenskih korenin, ki se je znanstveno dotikal tudi fenomena presežnega, verskega mističnega, religijskega …

V naši današnji oddaji SEDMI DAN posthumno objavljamo pogovor z znamenitim ameriško-nemškim sociologom slovenskih korenin dr. Thomasom  Luckmannom, ki je umrl 10.maja leta 2016… V  oddaji SEDMI DAN, v našem arhivu nosi datum  29.maj 2016, je novinar uredništva verskega programa na Radiu Slovenija Marko Rozman s sociologom dr.Franetom Adamom,  pripravili pogovor o pomenu blagopokojnega profesorja Luckmana za sodobno družboslovno misel… Več na povezavi.

Thomas Luckmann se je znanstveno dotikal tudi fenomena presežnega, verskega mističnega, religijskega… smisla življenja samega. Njegova raziskovalna področja zajemajo sociologijo znanja, religije, jezika in komunikacije ter filozofijo znanosti.  Bil je eden najuglednješih svetovnih predstavnikov sociologije religije in teoretikov sodobne sociologije. Omenimo nekaj njegovih posebej odmevnih del -  nekatera so prevedena  tudi v slovenski  jezik: Družbena konstrukcija realnosti, Problem religije v moderni družbi, Nevidna religija, Življenjski svet in družba, Sociologija jezika, Modernost, pluralizem in kriza smisla : orientacija modernega človeka, Družba, komunikacija, smisel, transcendenca.

Rodil se je na Jesenicah leta 1927, mama je bila Slovenka; večino svojega življenja pa je preživel v ZDA,  Nemčiji, Avstriji in Švici. Bil je tudi dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, častni doktor Univerze v Ljubljani in mnogih drugih univerz po svetu…

Pogovor s profesorjem Luckmannom, ki ga zdajle objavljamo premierno,  je nastal poleti leta  2006, ko je bil nekaj dni gost mariborske univerze. Pred mikrofon ga je povabil Tone Petelinšek.

Anton Petelinšek