Teror

Okrogla miza v kranjskem gledališču o varnosti, etiki in odgovornosti

Udeleženci okrogle mize ob predstavi Teror. Na fotografiji (z leve): Martin Koželj, Vlasta Nussdorfer, Janja Roblek, dr. Peter Umek, Blaž Pavlin, Iztok Podbregar.
foto: Tit Košir, PG Kranj

Drama Teror sodobnega nemškega dramatika Ferdinanda von Schiracha, ki jo uprizarjajo v Prešernovem gledališču, odpira številne moralne dileme ter pravna in varnostna vprašanja, ki zadevajo svet, v katerem živimo. Po predstavi, v petek 8. decembra, so na odru gledališča organizirali okroglo mizo, na kateri so pretresli aktualna vprašanja terorizma, nacionalne varnosti, skrbi za slovenski zračni prostor, odgovornost in načine za sestrelitev civilnega letala, sisteme zaščite na množičnih prireditvah …

Okroglo mizo je vodil prof. dr. Iztok Podbregar, dekan Fakultete za organizacijske vede v Kranju, nekdanji general v Slovenski vojski ter izšolani vojaški pilot, njegovi sogovorniki pa so bili: Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic RS, prof. dr. Peter Umek, kriminalistični psiholog in pogajalec z delinkventi, Martin Koželj, vodja varnosti in integritete pri Nogometni zvezi Slovenije, polkovnik Blaž Pavlin, ki je v Slovenski vojski odgovoren za nadzor zračnega prostora iz zraka, in Janja Roblek, predsednica sodnega sveta na kranjskem sodišču.