Salon glasbenih umetnikov 2017: Kvartet študentov AG in trio Dorotee Senica

Salon glasbenih umetnikov je v okviru Festivala Lent potekal v dvorani Union v Mariboru od 23. junija do 1. julija 2017. Poslušali boste prvo oddajo.

Kvartet AG: Samanta Škorja, Tjaša Gorjanc, Peter Kaiser in Špela Horvat, Salon Lent, Union Maribor, 24.6.2017, (foto: Saša Huzjak)
foto: www.festival-lent.si

V oddaji Petkov koncertni večer vas vabimo k poslušanju posnetkov dveh komornih koncertov s Salona glasbenih umetnikov Festivala Lent 2017, ki sta bila 24. in 25. junija v dvorani Union v Mariboru. V zasedbi klarineta, violine, violončela in klavirja je nastopil kvartet mladih, vse bolj uveljavljenih glasbenikov: Samanta Škorja, Tjaša Gorjanc, Peter Kaiser in Špela Horvat, ki jih v komorni igri vodi profesor Bojan Gorišek. Izvedli so krajše novo delo Kvartet za začetek časa mladega slovenskega skladatelja Leona Firšta in znameniti Kvartet za konec časa francoskega ustvarjalca 20. stoletja Oliviera Messiaena.

Na komornem koncertu flavtistke Dorotee Senica pa sta z njo nastopila: pianistka in njena mama Maja Mancini Senica in trobentač Gašper Valek. Izvedli so pester spored del Niccoloja Paganinija, Jana Krstnika Nerude, Oskarja Böhmeja, Gabriela Fauréja, Paula Taffanela ter nove skladbe slovenskih ustvarjalcev Luke Krofa in Bojana Glavine. V oddaji glasbene urednice Tjaše Krajnc boste slišali tudi pogovore z glasbeniki, ki jih je pripravila Urška Čop Šmajgert. Narodni dom Maribor je v Salonu sicer predstavil devet koncertov mednarodno uveljavljenih mladih umetnikov, različnih obetavnih komornih skupin in nagrajencev Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov, posnetke zadnjih dveh koncertov s Salona pa bomo predstavili v oddaji prihodnji petek.