V novem ciklu sredinih oddaj smo izbrali nekaj kritik radijskih iger iz bogatega opusa Lojzeta Smaska. Štiri desetletja je aktivno spremljal produkcijo in o njej pisal za časnik Večer. Knjiga z izborom njegovih kritiških zapisov, naslovljena kot Post scriptum, je lani izšla pri Slovenskem gledališkem inštitutu v dvojni izdaji ? ena je posvečena gledališkim in druga radijskim kritikam. Čas za revizijo Smaskove kritike v mediju, za katerega je pisal, je več kot pravi: medijskih odzivov na radijskoigrsko ustvarjalnost ni več. Zanjo v splošnem procesu krčenja vsakršne umetnostne kritike že več kot desetletje ni več prostora, v splošni komercializaciji medijev pa je tudi programskega časa in javne pozornosti vse manj. Zato je temeljit in analitičen kritiški pristop k radijski igri dragocena refleksija, ki razgrinja njeno ustvarjalno kompleksnost in se ji je Lojze Smasek v svojih zapisih povsem posvetil. Tokrat lahko prisluhnete njegovi kritiki radijske igre Zasliševanje in sprava slovenskega avtorja Matjaža Kmecla. V njej se je avtor odzval s svojevrstno metaforo o oblastništvu in spremembah na slovenskem političnem prizorišču v začetku devetdesetih let. Kritiki bo sledil odlomek iz igre.

Redaktorica Vilma Štritof
Tonska mojstrica Sonja Strenar
Bralec Ivan Lotrič

Traja 11' 15?
Produkcija Uredništva igranega programa decembra 2017

Avtor se je odzval s svojevrstno metaforo o oblastništvu in spremembah na slovenskem političnem prizorišču v začetku devetdesetih let.

V novem ciklu sredinih oddaj smo izbrali nekaj kritik radijskih iger iz bogatega opusa Lojzeta Smaska. Štiri desetletja je aktivno spremljal produkcijo in o njej pisal za časnik Večer. Knjiga z izborom njegovih kritiških zapisov, naslovljena kot Post scriptum, je lani izšla pri Slovenskem gledališkem inštitutu v dvojni izdaji – ena je posvečena gledališkim in druga radijskim kritikam. Čas za revizijo Smaskove kritike v mediju, za katerega je pisal, je več kot pravi: medijskih odzivov na radijskoigrsko ustvarjalnost ni več. Zanjo v splošnem procesu krčenja vsakršne umetnostne kritike že več kot desetletje ni več prostora, v splošni komercializaciji medijev pa je tudi programskega časa in javne pozornosti vse manj. Zato je temeljit in analitičen kritiški pristop k radijski igri dragocena refleksija, ki razgrinja njeno ustvarjalno kompleksnost in se ji je Lojze Smasek v svojih zapisih povsem posvetil. Tokrat lahko prisluhnete njegovi kritiki radijske igre Zasliševanje in sprava slovenskega avtorja Matjaža Kmecla. V njej se je avtor odzval s svojevrstno metaforo o oblastništvu in spremembah na slovenskem političnem prizorišču v začetku devetdesetih let. Kritiki bo sledil odlomek iz igre.

Redaktorica Vilma Štritof
Tonska mojstrica Sonja Strenar
Bralec Ivan Lotrič

Traja 11′ 15″
Produkcija Uredništva igranega programa decembra 2017

Vilma Štritof