Sedem desetletij Slovenske filharmonije

Posnetek koncerta ob jubileju naše osrednje glasbene ustanove

foto: MMC RTVSLO

Slovenska filharmonija v tej koncertni sezoni slavi pomemben jubilej – sedemdesetletnico delovanja. 13. januarja 1948 je imel orkester takrat novoustanovljene Slovenske filharmonije svoj prvi koncert. Predstavil se je v ljubljanski Unionski dvorani, vodil pa ga je španski dirigent in skladatelj Salvador Bacarisse. Z orkestrom je izvedel skladbe iz glasbene zakladnice svoje domovine.

Natanko na dan prvega koncerta, torej 13. januarja 2018, se je orkester temu jubileju poklonil s povsem enakim koncertnim sporedom:  baletno suito Ljubezen čarovnica in simfoničnimi slikami za klavir in orkester Noči v španskih vrtovih Manuela de Falla-e, simfonično suito Iberija Isaaca Albéniza in baletno suito Sejemska bikoborba Salvadorja Bacarisseja. Kot dodatek je bila na sporedu Bela krajina slovenskega skladatelja Marjana Kozine, prvega direktorja Slovenske filharmonije. Dirigentska palica je bila v rokah maestra Simona Krečiča, kot solist je nastopil pianist Jure Goručan.

Ob posnetku koncertnih izvedb v oddaji osvetljujemo tudi glavna zgodovinska obeležja naše osrednje glasbene ustanove in, z novo vršilko dolžnosti direktorja, mag. Marjetico Mahne, odstiramo pogled v prihodnost.