Glasba našega časa

Beat Furrer

Beat Furrer, letošnji prejemnik ene najuglednejših nagrad za sodobne skladatelje, nagrade sklada Ernst von Siemens

2688856_orig
foto: beatfurrer.com / foto David Furrer

Švicarski komponist Beat Furrer že leta velja za enega opaznejših evropskih umetnikov na polju sodobne glasbe. Že zgodaj se je udomačil na Dunaju, kjer je študiral in med drugim ustanovil ansambel za sodobno glasbo Klangforum Wien. Poleg tega je tudi priznan profesor kompozicije – predava v Gradcu, kjer je ustanovil skladateljsko akademijo »impuls«.

Sklada v najrazličnejših zvrsteh in tudi na naših odrih smo ga že poslušali kot avtorja komorne in orkestrske glasbe ter tudi kot dirigenta. Pa vendar je Furrerjevo osrednje ustvarjalno področje glasbeno gledališče. Iz tega izvirajo nekatere glavne sledi Furrerjeve zvočne identitete Zanima ga dramatičnost, a kot piše Claus Spahn v eseju, utemeljitvi nagrade glasbenega sklada Ernst von Siemens, ta drama ne izhaja iz dejanj, akcij, ampak iz zvokov, iz govora, iz petja in pesmi. Ne zanimajo ga velikopotezne zvočnosti in ustvarjalno napetost najde tudi v drobnemu zvočnemu gibu, v njegovi mikroskopski kompleksnosti.

To bomo teden po tem, ko je bil Beat Furrer nagrajen z glasbeno nagrado Ernst von Siemens, spoznavali v treh njegovih delih – Lotófagos I za sopran in kontrabas, Inovokaciji VI za sopran in flavto ter ira-arca za basovsko flavto in kontrabas. Leta 2015 so skladbe na Wittenskih dneh za novo komorno glasbo izvedli sopranistka Tony Arnold, flavtistka Eva Furrer in kontrabasist Uli Fussenegger.