Ocene: radijska igra

Pri psihiatru 3.11: Mojmu BF njegov FB profil pomen več kot resnično življenje

pri-psihiatru

Občutno drugačno vzdušje kot večinoma doslej zaznamuje predzadnji obisk pri karizmatičnem psihiatru prim. dr. Olafu Dünkelkopfu, torej predzadnje srečanje z iztekajočo se posrečeno igrano radijsko nanizanko Pri psihiatru. V njeni (še) aktualni 3. sezoni se je namreč ob premiernem poslušanju 11. kratke epizode zazdelo, da učinkuje mestoma skoraj nekako prešerno, že kar aktualno predpraznično, čeprav s tem sploh ni v zvezi, ampak naj bi šele sklepna 12. epizoda po napovedih bila taka.

Epizodni naslov, spet najstniško-žargonsko zgovoren (nanizanka je namenjena zlasti najstniškemu poslušalstvu, a obenem zelo zanimiva za odrasle), bi komu starejšemu morda še bilo treba (če rečemo malo v šali, malo zares) celo prevesti – Mojmu BF njegov FB profil pomen več kot resnično življenje – ali vsaj pojasniti kratice: da je BF “best frend”, se pravi najboljši prijatelj, FB pa spletno družbeno omrežje Facebook. In v tem naslovu in vsebini, ki jo napoveduje, ni ničesar (pred)prazničnega, tem bolj pa je to tematika, ki za marsikoga že je ali pa lahko postane pereč problem, ki mu bo zapletal vsakdanje življenje. A je kljub vsemu obravnavana tudi z občutno mero zdravega optimizma.

Začne se z odkritim pogovorom med fantom, čigar razmišljanje zaobjema naslov, in njegovim BF, vse bolj obsedenim s tem, da bi vsestransko bil družbeno-omreženo upoštevan, pri čemer je po fantovem mnenju čisto drugačen kot v resnici. O tem fant pisno, se pravi zvočno, nagovarja psihiatra in ugotavlja, da je takih, obsedenih primerov že ogromno. V odgovoru se psihiater povsem strinja z njegovim dojemanjem ljudi na družbenih omrežjih in se za povrh pridruži njegovi in BF-jevi dikciji z ubranim šaljivim komentarjem in celo z neznačilnim, sicer skoraj samo nakazanim, a vendar nekako božičnim krohot(k)om.

V igralski zasedbi sta poleg Alojza Sveteta kot psihiatra odlično življenjska Filip Samobor kot fant in Matic Lukšič kot njegov BF, ki imata na voljo kot vedno dve možni rešitvi situacije. V prvi, manj optimistični je BF vse bolj razočaran, ker da je tako grd, da naj bi ga zato celo zapustila punca, medtem ko je na družbenem omrežju lahko takšen,kot si želi, tako da ga ni več spraviti od računalnika. V drugi, bolj optimistični možnosti pa BF spozna luštno dekle, ki nič ne da na družbeno omreženost, in se skupaj z njo in seveda s prijateljem spreobrne v resnično življenje. Prepričljivo optimistično in več kot vredno upoštevanja.

 

Posnetek na naslovu: //radioprvi.rtvslo.si/2017/11/pri-psihiatru-3-11-mojmu-bf-njegov-fb-profil-pomen-vec-kot-resnicno-zivljenje/