Spored:
Maurice Ravel: Alborada del gracioso (Norčkova jutranja pesem) iz suite Zrcala
Joaquín Rodrigo: Aranjueški koncert za kitaro in orkester
Francisco Tárrega: Lágrima (dodatek)
Sergej Rahmaninov: Simfonični plesi
Peter Iljič čajkovski: Trepak, točka iz baleta Hrestač (dodatek)

Glasbeniki:
Simfonični orkester RTV Slovenija, dirigentka Catherine Larsen-Maguire, Mak Grgić (kitara)

Prenos četrtega koncerta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v ciklu Kromatika - s solistom Makom Grgićem in dirigentko Catherine Larsen-Maguire

Decembrski glasbeni izbor Kromatike je še posebej ritmičen, plesen, slišali bomo priljubljena dela Sergeja Rahmaninova, njegove Simfonične plese, Aranjueški koncert za kitaro in orkester Joaquína Rodriga in stavek Alborada del gracioso – Norčkova jutranja pesem iz cikla Zrcala Maurica Ravela.

Solist, kitarist Mak Grgić mej v glasbi ne priznava. Njegov repertoar sega vse od zahtevnih sodobnih del in filmske glasbe do velikih klasikov kitarskega kanona, zgodnje glasbe in še dlje. Njegov zadnji album Cinema Verismo, ki ga je izdala založba Marquis Music, vključuje tako klasične kompozicije uporabljene v filmih kot transkripcije glasbe pisane posebej za film. Skupaj s flamenko kitaristom Adamom Del Montejem tvori Duo Deloro, v zasedbi FretX Duo pa se skupaj z Danielom Lippelom, ustanovnim članom zasedbe International Cointemporary Ensemble, posveča izvajanju nove glasbe za kitarske due. Je tudi soustanovitelj ansambla za sodobno glasbo DC8.

V odmoru bomo poslušali pogovor z Makom Grgićem – o Aranjueškem koncertu, španski glasbi, kitaristovih glasbenih iskanjih in življenju ter delu v ZDA.

 

Spored:

Maurice Ravel: Alborada del gracioso (Norčkova jutranja pesem) iz suite Zrcala
Joaquín Rodrigo: Aranjueški koncert za kitaro in orkester
***
Sergej Rahmaninov: Simfonični plesi

Primož Trdan