Petkov koncertni večer

Klarinetist Mate Bekavac in godalni kvartet Akademije Kronberg

Posnetki 2. koncerta komornega abonmaja Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor in pogovor s solistom Matejem Bekavcem

_mg_0260_m
Klarinetist Mate Bekavac, godalni kvartet Akademije Kronberg in kontrabasist Miha Firšt; (foto: Dejan Bulut)
foto: www.nd-mb.si

 

Na 2. koncertu komornega abonmaja v dvorani Union v Mariboru je nastopil mednarodno uveljavljeni slovenski klarinetist Mate Bekavac z godalnim kvartetom Akademije Kronberg iz Nemčije v zasedbi: violinist William Hagen iz ZDA, irska violinistka Mairead Hickey, violist in alikvotni pevec Garreth Lubbe iz Južne Afrike in kolumbijski violončelist Santiago Cañon Valencia. Predstavili so domiselno sestavljen spored Glasbeno potovanje v neznano z izbranimi deli iz 20. in 21. stoletja.
Po uvodni katalonski ljudski pesmi v priredbi za violončelo so v prvem delu izvedli skladbi sodobnih ameriških skladateljev: Državljan 13660 Chada Cannonao in kvintet Gumijasti škornji Davida Brucea. S solističnimi skladbami so se posamezni godalci predstavili v skladbah Heinricha Wilhelma Ernsta in Johna Corigliana, v Spominih s popotovanja Bernarda Herrmanna so poustvarili zvočne podobe angleških literarnih in likovnih umetnin, v skladbi Namig na tango španskega ustvarjalca Artura Cardelusa, v kateri se jim je pridružil kontrabasist Miha Firšt, pa so poslušalce popeljali v polnozvočni svet južnoameriške glasbe.
Skladbe, ki jih je povezala tudi barvitost filmske glasbene govorice, so glasbeniki izvedli še na 1. koncertu Srebrnega abonmaja Cankarjevega doma v Slovenski filharmoniji v Ljubljani in v Kulturnem domu v Novi Gorici. Posnetke koncerta sta v produkciji RTV Slovenija pripravila: tonski mojster Televizije Slovenija Aleš Koman in glasbeni producent Radia Slovenija Matjaž Prah. V oddaji, ki jo je pripravila glasbena urednica Tjaša Krajnc, poslušajte tudi pogovor z Matejem Bekavcem.