Slavko Grum: Upornik

Premierni cikel radijskih iger študentov UL AGRFT / Upornik v osišče postavi naključni dialog med slikarjem in študentom, ki razkrije vso širino slikarjevega patološkega odnosa do matere.

V termin kratke radijske igre na Arsu se je decembra zdaj že usidral cikel radijskih iger študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Gre namreč za tretji pregledni cikel tovrstne produkcije v radijskem etru. Tokrat se predstavlja številčno nenavadno majhna generacija režiserke in dramskih igralcev, ki je svoj študij končala v študijskem letu 2016/2017. Produkcija je nastala pri predmetih Radijska igra in Radijska režija pod mentorstvom režiserjev – rednega profesorja Aleša Jana in asistenta Klemna Markovčiča, ki je cikel tudi zasnoval. V zaokroženo celoto sta zaobjeti dve radijski igri.

Današnja Grumova miniaturka Upornik v osišče postavi naključni dialog med slikarjem in študentom, ki razkrije vso širino slikarjevega patološkega odnosa do matere, ki že meji na blaznost. Ta pa je ujeta na njegova platna v motivih žensk z otroki. V značilni ekspresionistični maniri Slavka Gruma je zasnovan tudi radiofonski prevod te kratke zgodbe.

Režiserka Mojca Madon
Tonski mojster Nejc Zupančič
Avtor izvirne glasbe Luka Ipavec

Slikar Rok Prašnikar
Vojak, Študent Timon Šturbej
Pripovedovalka Tamara Avguštin
Glasovi Mojca Madon

Traja 20′ 24”
Koprodukcija AGRFT Univerze v Ljubljani in Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija novembra 2016