Kako se je v novo leto zavrtel program Ars?

Letošnje praznovanje smo obogatili s 24-urnim silvestrskim programom, v katerem so poslušalci v novo leto vstopali skupaj s prebivalci vsega sveta. Ponovno poslušanje je na voljo v sporedu silvestrske noči.

Program se bo začel na silvestrsko nedeljsko dopoldne ob 11. uri in trajal do 11. ure novoletnega dne. V tem času se bomo sprehodili po vseh časovnih pasovih – od Kiribatov do Aljaske – in se vsako uro vsebinsko uglasili s tistim koščkom Zemlje, kjer bodo prav takrat dočakali novo leto.

V vsako uro se bodo spletli trije elementi: glasba, umetniška beseda in esejska razmišljanja o praznovanju. Izbor vsebin bo narekoval časovni pas, v katerem bo ura takrat odbila polnoč.

Arsovi glasbeni uredniki so tako za silvestrski program sestavili bogat repertoar glasbe sveta oziroma glasbe skladateljev in interpretov, ki prihajajo iz dežel posameznega časovnega pasu. Zvočno krajino bodo dopolnjevali Oddaljeni zvočni svetovi, ki jih je prav za Arsovo 24-urno potovanje pripravil Tomaž Rauch.

V Liričnih utrinkih boste lahko prisluhnili odlomkom iz poezije in proze tistih avtorjev, ki bodisi iz teh krajev prihajajo bodisi so jih ubesedili v svojih potopisih in spominih. Odlomke literarnih del boste slišali v interpretaciji igralcev Pie Zemljič in Blaža Šefa.

Med glasbo in umetniško besedo pa bodo spletena esejska razmišljanja o raznih kulturnih vidikih novoletnega praznovanja: o kulturnem pojmovanju časa, pomenu koledarjev, praznovanju skozi prizmo ideologije, zvočni krajini, ki jo ustvarijo novoletni ognjemeti, nujnosti ali nenujnosti obdarovanj, kulturnih konceptih optimizma in pesimizma, in podobno. Razmišljanja bodo obogatili pogovori z uveljavljenimi slovenskimi raziskovalci kulture in družbe.

Zvesti poslušalci ob vsem naštetem ne boste zamudili oddaj z rednega dnevnega sporeda, kot so Evroradijski koncert, Humoreska tega tedna, Nedeljsko operno popoldne, Musica noster amor in Spomini pisma in potopisi. Tudi te oddaje bodo avtorji programa vsebinsko povezali s časovnimi pasovi.

Za celodnevno silvestrsko praznovanje se bo program ARS odel v posebno zvočno podobo, skozi pester program pa vas bosta vodila Eva Longyka Marušič in Igor Velše.