Zunanje uho

Mateja Perpar: Pri psihiatru 3.1

Recenzija 1. epizode iz 3. niza radijskih iger Pri psihiatru III: Kdaj se lahko zlažem?

pri-psihiatru

Izzivalno, vznemirljivo (med)osebnostno problematiko, s katero se prej ali slej sooči po eni strani praktično vsak mladostnik in po drugi tako rekoč vsak starš (ter seveda še marsikdo tretji, a pustimo to …), obravnava igrana radijska  nanizanka Pri psihiatru že v svojem prvem delu – miniaturi (izmed skupno napovedanih dvanajstih), zgovorno naslovljenem Kdaj se lahko zlažem?. Ta je začel novo, tretjo sezono, v kateri se sicer za psihiatrično tematiko skoraj neizogibna kontaktnost, kot zvrst oddaje, po predvajanju na radiu seli na internet (facebook …), med tem ko sta prvi dve sezoni nanizanke omogočali neposreden kontakt s poslušalci.

Aktualni prvi del v osnovi deluje posrečeno kot ozvočena, kot da v pismu podana izpoved najstnice psihiatru o njenem (ne)laganju in njegov temeljit odgovor njej ter obenem kot radijska oddaja, lahko kontaktna, lahko tudi vnaprej posneta. Nadgradnjo tega ali začinjenost pa predstavljajo vpleteni prehodi v zvočno podano dogajanje, v dialoge med najstnico in njeno mamo, kar se naposled zaokroži z možnostjo izbire variant izida dogajanja za najstnico in posredno vse vpletene.

Uvodni del nanizanke – že tudi v predhodnih dveh sezonah uresničene po predlogah Mateje Perpar in v režiji Klemna Markovčiča – zaznamujeta funkcionalna zvočna podoba (tonski mojster Nejc Zupančič) in dinamična glasbena oprema (delo prekaljenega skladatelja Gregorja Strniše), ki učinkujeta kot prepoznavni sestavini tovrstnih, zvrstno kontaktnih radijskih oddaj. Dialoško dogajanje pa so oživili Miranda Trnjanin kot prebrisano večplastno razmišljajoča najstnica, Janja Majzelj kot njena tako rekoč vsega hudega vajena, a obenem odločna in vztrajno optimistična mama ter Alojz Svete kot umirjen, diplomatski, a tudi suveren psihiater.

Sodeč (tudi) po prvem delu nove sezone je tako zasnovana nanizanka lahko v dragoceno pomoč v resničnem življenju pri soočanju s tovrstnimi situacijami in problemi.

 

Radijski igri lahko prisluhnete tukaj: https://radioprvi.rtvslo.si/2017/10/pri-psihiatru-3-1-kdaj-se-lahko-zlazem/