Znamenita Guernica, ki jo je ustvaril Pablo Picasso pred 80-imi leti, velja za eno njegovih najbolj znanih in vplivnih del.

Znamenita Guernica, ki jo je ustvaril Pablo Picasso pred 80-imi leti, velja za eno njegovih najbolj znanih in vplivnih del. Španski umetnik je na platnu upodobil tragedijo vojne in trpljenje civilnih prebivalcev po bombardiranju tega republikanskega baskovskega mesta leta 1937. V tistem času je bil Picasso mednarodno uveljavljen slikar in precej apolitična figura. Prav s to sliko pa se je postavil na stran napredne levičarske politike in mirovniškega gibanja. Guernica velja za eno najmočnejših političnih izjav v zgodovini umetnosti. Postala je nekakšen simbol nesmiselnosti vojne. Med slovenskimi umetnostnimi zgodovinarji ji je daleč največ pozornosti posvetil Tomaž Brejc v esejih o slikarstvu, politiki in vojni pred tremi desetletji. Vodilni poznavalec zgodovine umetnosti bo v oddaji Glasovi svetov spregovoril o aktualnosti in sporočilnosti te mojstrovine.

Muzej kraljice Sofie, kjer je Guernica tudi shranjena je prav ta teden omogočila javni digitalni dostop do več kot 2 tisoč dokumentov o njenem nastanku. Na novi spletni strani – v nekakšni digitalni knjižnici lahko vsak najde besedila, rokopise in pisma, dokumente, kataloge in plakate, prav tako zvočne in filmske posnetke ter druge informacije. Lahko tudi približa sliko in prouči najmanjše podrobnosti.

Več na: http://guernica.museoreinasofia.es/en/home#introduccion

Barbara Belehar Drnovšek