Sopranistka Nika Gorič: operne arije

1. oddaja: glasba Wolfganga Amadeusa Mozarta, Johanna Straussa ml., Julesa Masseneta in Giacoma Puccinija

Sopranistka Nika Gorič, (foto: Gaja L. Kutnjak)
foto: www.nikagoric.com

Oddajo Ženske v svetu glasbe posvečamo sopranistki Niki Gorič iz Maribora, ki je v zadnjih letih pritegnila veliko pozornosti z izjemnimi študijskimi uspehi in izvrstnimi opernimi ter koncertnimi nastopi. Na Srednji glasbeni šoli in baletni šoli Maribor je končala študijsko smer solopetja pri profesorici Jolandi Korat, nato je študirala na Univerzi za glasbo v Gradcu in z odliko diplomirala iz solopetja pri profesorici Anne-Marie Zeller. Podiplomski študij je nadaljevala leta 2013 na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu pri profesorjih Lillian Watson in Jonathanu Pappu in končala magisterij z najvišjo možno oceno. Nato je nadaljevala študij opernega petja in julija 2017 z najvišjimi ocenami končala tudi umetniški doktorat pri Lillian Watson ter prejela posebno nagrado za odličnost.

Nika Gorič je že v času študija v Gradcu nastopila v vlogi Barbarine v Mozartovi Figarovi svatbi ter v vlogi Peskarja v Humperdincki pravljični operi Janko in Metka in Elisette v operi Tajni zakon Domenica Cimarose. V izvedbi opernega oddelka Kraljeve akademije za glasbo v Londonu je pela v operi enodejanki Sestra Angelika Giacoma Puccinija, v londonskem gledališču Hackney Empire pa je nastopila v vlogi Suzane v Mozartovi komični operi Figarova svatba.

V prvi oddaji bomo predstavili operno izvajanje Nike Gorič, ki bo zapela recitativ in arijo Grofice iz 3. dejanja Mozartove opere Figarova svatba, duet žepne urice Rozalinde in Gabriela von Eisensteina iz operete Netopir Johanna Straussa ml. s tenoristom Martinom Sušnikom, arijo Manon iz 1. dejanja opere Manon Julesa Masseneta in arijo Laurette iz opere Gianni Schicchi Giacoma Puccinija. V oddaji, ki jo je pripravila glasbena urednica Tjaša Krajnc, poslušajte tudi pogovor s sopranistko.