Violončelist Nicolas Altstaedt v Mariboru

Nicolas Altstaedt izvaja Bachove suite za violončelo
foto: http://www.nicolas-altstaedt.com/

Oddaja S solističnih in komornih koncertov bo tokrat namenjena predstavitvi posnetkov mednarodno priznanega nemško-francoskega violončelista Nicolasa Altstaedta, ki se posveča izvajanju glasbe različnih obdobij. Na uvodnem koncertu 9. Festivala Maribor je nastopil z ansamblom Arcangelo in izvedel Koncert za violončelo in orkester št. 2 v B-duru Carla Philippa Emanuela Bacha ter Koncert za violončelo in orkester št. 1 v C-duru Josepha Haydna. Sedmega septembra 2016 je v Minoritski cerkvi v Mariboru izvedel spored suit za violončelo Johanna Sebastiana Bacha, v spored pa je vključil tudi skladbo francoskega skladatelja 20. in začetka 21. stoletja Henrija Dutilleuxa.

Violončelist Nicolas Altstaedt izvaja tudi sodobno glasbo in najnovejša glasba dela skladateljev, kot so Thomas Adès, Jörg Widmann, Matthias Pintscher, Bryce Dessner, Nico Muhly in Fazil Say. Septembra 2016 je nastopil kot rezidenčni glasbenik 10. Festivala Maribor, septembra 2017 pa je prvič gostoval z orkestrom Haydnova filharmonija iz Železnega na avstrijskem Gradiščanskem in na otvoritvenem koncertu z orkestrom izvedel dela Haydna, Beethovna in Šostakoviča.

Tokrat bomo predstavili posnetke solističnega recitala violončelista Nicolasa Altstaedta: Suito za violončelo št. 1 v G-duru, iz zbirke šestih suit za violončelo, Prvo suito v G-duru, z oznako Bachovih del 1007, Drugo suito v d-molu z oznako Bachovih del 1008, Suito za violončelo št. 5 v c-molu, oznaka Bachovih del 1011, in Tri kitice na Sacherjevo ime francoskega skladatelja Henrija Dutilleuxa iz leta 1976. V oddaji, ki jo je pripravila glasbena urednica Tjaša Krajnc, poslušajte tudi pogovor z violončelistom Nicolasom Altstaedtom.