Giorgio Battistelli: Lot

posnetek iz Hannovra

Brian Davis (Lot)
foto: Jörg Landsberg

V današnji oddaji bomo predvajali posnetek opere sodobnega italijanskega skladatelja Giorgia Battistellija. Gre za posnetek s krstne predstave, ki je bila uprizorjena prvega aprila v Državni operi v Hannovru. Njegova najnovejša opera »Lot« je nastala na podlagi svetopisemske zgodbe, libreto zanjo pa je napisala večkrat nagrajena romanopiska Jenny Erpenbeck, ki je med drugim leta 2013 prejela nagrado Josepha Breitenbacha in leta 2016 nagrado Walterja Hasencleverja – obe podeljujejo za literaturo na nemškem govornem območju.

Lotova zgodba je ena najbolj čudnih oziroma najbolj protislovnih epizod stare zaveze. »Dogovor« med Abrahamom in Bogom je izhodiščna točka zgodbe. Bog načrtuje uničenje mesta Sodome zaradi moralnih grehov, toda Abrahama skrbi za nečaka Lota. Tudi ta bogaboječi človek namreč živi v mestu.

V glavnih vlogah nastopajo: Brian Davis v naslovni vlogi, Dorothea Maria Marx in Stella Motina kot prva oziroma druga hčerka, Khatuna Mikaberidze kot Lotova žena, Franz Mazura kot Abraham in Lobogang Kempe kot Bog. Zbor in orkester Državne opere iz Hannovra je vodil Mark Rohde.