Aktualno

Rezultati 26. natečaja za najboljšo kratko zgodbo 2017

literarni natečaj

Strokovna žirija v sestavi  Vida Curk, Leonora Flis in Zoran Knežević je prebrala  277 zgodb, ki so prispele na razpis Tretjega programa – programa Ars za najboljšo kratko zgodbo in ki so ustrezale razpisnim pogojem. Izbrala je pet zgodb za odkup, tri pa je nagradila. Prve nagrade tokrat ni podelila, podelila pa je dve enakovredni drugi nagradi:

2. nagrada:

V zraku (šifra cepelin UKV)

Anja Pirnat

2. nagrada:

Periferno (šifra Periferno)

Mirana Likar Bajželj

3. nagrada:

Filomena (šifra KOLESARSKI IZLET)

Alenka Vesenjak

 

Za odkup je žirija predlagala naslednje zgodbe:

 • Cici Mici in ruska ruleta (šifra Hojladrija drom)
  Tatjana Plevnik
 • Tujec (brez šifre)
  Manka Kremenšek Križman
 • Žoga (šifra Žoga-6281)
  Roman Rozina
 • Kurbin sin (šifra Bacca2017)
  Natalija Šimunović
 • Ob reki (brez šifre)
  Manka Kremenšek Križman

 

V svoji obrazložitvi je žirija zapisala naslednje:

Letos je zgodb približno za četrtino manj, kot jih je bilo lani, vendar še vedno dokaj visoko število kaže na to, da je v Sloveniji vse premalo možnosti za objavljanje kratke proze, hkrati pa njihova kakovost oziroma nekakovost opozarja na popolno odsotnost dobronamerne kritike, ki bi navdušence za pisanje seznanjala z osnovnimi  pravili tega početja. Verjetno prav zato med poslanimi zgodbami prevladujejo bodisi nekakšni dnevniški zapisi bodisi osebne izpovedi ob različnih zaostrenih življenjskih okoliščinah, polne pesimističnega  pogleda na svet, družbo, starost … Zaradi tega so tiste redke pripovedi, ki so premogle kanček humorja, ob tem pa še solidno zgodbo, toliko bolj pritegnile žirijo.

Žal so zgodbe po večini slovnično pomanjkljive. Povratno svojilni zaimek izginja iz slovenskega besednjaka, nič bolje se ne godi samostalnikom, ki bi morali stati v rodilniku, da o vejicah, ki jih največkrat  ni ali pa so na napačnem mestu, sploh ne govorimo.

Soglasna ugotovitev žirije, ki se je sestala v petek, 28. julija 2017 v prostorih Uredništva za kulturo Radia Slovenija,  je bila, da nobena zgodba posebej ne izstopa, da pa je nekaj kakovostnih zgodb, ki si zaslužijo nagrado in odkup. Zato se je žirija odločila, da 1. nagrade ne podeli, ampak da podeli dve enakovredni 2. nagradi in 3. nagrado ter da predlaga 5 zgodb za odkup.

 

Na natečaj je prispelo skupno 298 zgodb, 21 jih je komisija zavrnila, ker niso ustrezale razpisnim pogojem.

Vse izbrane zgodbe bodo na sporedu v jesenskih mesecih v oddaji Literarni nokturno na Tretjem in Prvem programu Radia Slovenija.

 

Več o razglasitvi na posebni podstrani.