Vivaldijeva opera, sedma po vrsti, je svoj krst doživela v gledališču Sant'Angelo v Benetkah leta 1717. Zgodba govori o perzijskem kralju Dareju, ki se je, da bi zasedel prestol po smrti Kira II. velikega, poročil z njegovo hčerko Atoso – v operi je to Statira. Po pisanju grškega zgodovinarja Herodota je bil Darej poročen tudi z njeno sestro Artistono – v operi je poimenovana Argene. Domnevajo, da je bila poroka z vsemi tremi ženskami – bil je namreč poročen tudi z njuno nečakinjo Parmis – ukrep, s katerim je nameraval preprečiti izpodbijanje zakonitosti svoje oblasti. Skupaj s šestimi perzijskimi plemiči je namreč presenetil in ubil uzurpatorja v medijski trdnjavi ter prevzel vladavino, čeprav sta bila njegova oče in ded še živa.
V glavnih vlogah nastopajo: Carlo Allemano v naslovni vlogi, Sara Mingardo kot Statira, Delphine Galou kot Argene, Riccardo Novaro kot Niceno, Lucia Cirillo kot Orónt in Roberta Mameli kot Alinda. Zbor in orkester Teatra Regio je vodil Ottavio Dantone.

posnetek iz Torina

Vivaldijeva opera, sedma po vrsti, je svoj krst doživela v gledališču Sant’Angelo v Benetkah leta 1717. Zgodba govori o perzijskem kralju Darêju, ki se je, da bi zasedel prestol po smrti Kíra II. vélikega, poročil z njegovo hčerko Atóso – v operi je to Statíra. Po pisanju grškega zgodovinarja Heródota je bil Darêj poročen tudi z njeno sestro Artistono – v operi je poimenovana Argene. Domnevajo, da je bila poroka z vsemi tremi ženskami – bil je namreč poročen tudi z njuno nečakinjo Pármis – ukrep, s katerim je nameraval preprečiti izpodbijanje zakonitosti svoje oblasti. Skupaj s šestimi perzijskimi plemiči je namreč presenetil in ubil uzurpatorja v medijski trdnjavi ter prevzel vladavino, čeprav sta bila njegova oče in ded še živa.

V glavnih vlogah nastopajo: Carlo Allemano v naslovni vlogi, Sara Mingardo kot Statíra, Delphine Galou kot Argene, Riccardo Novaro kot Niceno, Lucia Cirillo kot Orónt in Roberta Mameli kot Alinda. Zbor in orkester Teatra Regio je vodil Ottavio Dantone.

Dejan Juravić