Aktualno

Zakaj je polje jezero

Likovni natečaj za osnovnošolce v organizaciji 3. programa Radia Slovenija - ARS in JSKD - Osrednjeslovenska regija

Zakaj je polje jezero
Zakaj je polje jezero; risba: Kaja Tornetlj

Likovni natečaj pod naslovom Zakaj je polje jezero, je k ustvarjanju povabil osnovnošolce tretjih triad. V uspešno skupno zgodbo pa združil 3. program Radia Slovenija – ARS in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – Osrednjeslovenska regija.
Na osnovi istoimenske radijske igre po predlogi dramske igralke in avtorice Saše Pavček so osnovnošolci ustvarjali v različnih likovnih tehnikah in na papir prenesli slušno izkušnjo radijske igre.
Razpis je potekal od decembra 2016 do maja 2017. Strokovna komisija v sestavi – akademska kiparka Dragica Čadež, akademska slikarka Nuša Lapajne Čurin, likovna pedagoginja Tanja Pina Škufca in režiser Klemen Markovčič pa je izmed prispelih likovnih del izbrala 36 in jih umestila v pregledno razstavo.
Ta bo, v sklopu Tedna ljubiteljske kulture, od 19. maja 2017 na ogled v galeriji Kult 3000 na Metelkovi v Ljubljani, otvoritev ob 18.00, na jesen pa se 26. septembra 2017 seli še v Muzej krščanstva na Slovenskem v Stično, 26. oktobra 2017 pa tudi v vhodno avlo Radia Slovenija.
Je pa sodelovanje dveh javnih institucij v tej zgodbi brez dvoma pomembno tudi iz pedagoškega vidika, saj pri najstniku krepi tako slušno, kot tudi vizualno senzibilnost in dojemljivost. Zdi se, da sta prav ti dve veji umetnost precej komplementarni. Hkrati pa likovni natečaj nakazuje tudi nadaljnji in poglobljeni razvoj tovrstne obšolske dejavnosti.