Praznik nove slovenske glasbe na programu ARS

Praznik slovenske glasbe je neuradni podnaslov tradicionalnega festivala Slovenski glasbeni dnevi. Tudi na letošnjih RTV Slovenija sodeluje s koncertom našega – in vašega – Simfoničnega orkestra. V četrtek 23. marca bo orkester krstno izvedel dela Lucijana Marije Škerjanca, Alenje Pivko Kneževič in Žige Staniča. Tri dela na koncertu so nova – mlada skladateljica in naš radijski kolega, producent Simfonikov sta ustvarila čisto novi deli, nova pa bo tudi Škerjančeva glasba. Prvič bomo lahko slišali njegov mladostni Violinski koncert v enem stavku iz leta 1927, ki bo prvo izvedbo dočakal po 90 letih. Škerjanc pa bo tokrat nov tudi zato, ker ga bomo slišali v drugačni luči, v njegovem bežnem obdobju modernističnih in stilno zelo raznolikih, v vsakem primeru pa bogatih raziskav.

Izjemnemu dogodku – kar izvedba dveh novih del in izvedba skoraj pozabljenega dela dejansko je – dodajamo še izvedbo novega dela Mateja Bonina s člani švedskega ansambla Norrbotten NEO. Matej Bonin je po zmagi s simfoničnim prvencem Cancro med mladimi skladatelji na mednarodni tribuni ROSTRUM leta 2015 prejel naročilo Švedskega radia za novo delo in nastala je skladba Shimmer za basovsko flavto, basovski klarinet, violino, violo, violončelo in tolkala. Vključili se bomo v evroradijski neposredni prenos koncerta.

Lepo vabljeni k poslušanju.

Neposredni prenos EBU: Krstna izvedba skladbe Mateja Bonina z ansamblom NorrbottenNEO

Ob 19:00 se bomo pridružili poslušalcem v švedskem mestu Piteå in ob tem poslušali pogovor s skladateljem. Švedski kolegi pripravljajo tudi video prenos.

Neposredni prenos iz Slovenske filharmonije: Simfoniki RTV na zaključku Slovenskih glasbenih dnevov

Pianist, dirigent, glasbeni pisec, kritik, dolgoletni profesor kompozicije, šest let direktor Slovenske filharmonije, predvsem pa skladatelj Lucijan Marija Škerjanc je v svojih delih kot v tekstih se je kazal kot umetnik, ki zaupa le dobro preverjenim temeljem, tradiciji 19. stoletja in delno novejšim, impresionističnim vplivom. Sodobnejše poskuse, tudi blažje je kot profesor in publicist obsojal, zato je še toliko bolj zanimiv vpogled v kratko mladostno obdobje, v katerem je Škerjanc stopil v svet moderne zvočnosti in atonalnosti s Koncertom za violino in orkester v enem stavku in Koncertom za orkester, kot uvod pa bo Škerjančevo polovico koncerta uvedla Lirična uvertura.

Sledilo bo še soočenje z najnovejšo glasbo festivala. Alenja Pivko Kneževič se bo predstavila s svežim simfoničnim delom Stik, krstno pa bo predstavljen tudi leta 2015 napisani Koncert za klavir in orkester Žige Staniča, v katerem bo avtor nastopil kot solist.

Prvič slišano glasbo bodo osvetljevali pogovori v Kozinovi dvorani. O Škerjančevem nenavadnem Koncertnem stavku za violino in orkester bo razmišljal muzikolog dr. Gregor Pompe, o svojih novitetah bosta govorila skladateljica in skladatelj, v odmoru radijskega prenosa pa bomo k mikrofonu povabili še solista, prvega solista Škerjančevega nenavadnega koncerta Žigo Branka in dirigenta zahtevnega večera Simona Krečiča.