Neposredni prenos

Simfoniki RTV na zaključku Slovenskih glasbenih dnevov

lms
Lucijan Marija Škerjanc (1900-1973)
foto: http://www.dlib.si

Sklepni koncert Slovenskih glasbenih dnevov najprej izpostavlja Lucijana Marijo Škerjanca, ki je temeljito zaznamoval in sooblikoval glasbeno življenje pri nas. Bil je pianist, dirigent, glasbeni pisec, kritik, dolgoletni profesor kompozicije na ljubljanski Akademiji za glasbo, šest let direktor Slovenske filharmonije, predvsem pa skladatelj izrednih kompozicijsko-tehničnih sposobnosti. Tako v svojih delih kot v tekstih se je kazal kot umetnik, ki zaupa le dobro preverjenim temeljem, tradiciji 19. stoletja in delno novejšim, impresionističnim vplivom. Sodobnejše poskuse, tudi blažje je kot profesor in publicist obsojal, zato je še toliko bolj zanimiv vpogled v kratko mladostno obdobje, v katerem je Škerjanc stopil v svet moderne zvočnosti in atonalnosti. Prvič bomo lahko slišali Koncertni stavek za violino in orkester iz leta 1927, pred tem pa slabše poznani Koncert za orkester in kot uvod še Lirično uverturo.

Sledilo bo še soočenje z najnovejšo glasbo festivala. Alenja Pivko Kneževič se bo predstavila s svežim simfoničnim delom Stik, krstno pa bo predstavljen tudi leta 2015 napisani Koncert za klavir in orkester Žige Staniča, v katerem bo avtor nastopil kot solist.

Prvič slišano glasbo bodo uvedli pogovori v Kozinovi dvorani. O Škerjančevem nenavadnem Koncertnem stavku za violino in orkester bo razmišljal muzikolog dr. Gregor Pompe, o svojih novitetah pa bosta govorila skladateljica in skladatelj.

Z vami bosta koncert spremljala Lidija Hartman in Primož Trdan.

* * *

Simfonični orkester RTV Slovenija, dirigent Simon Krečič ter solista: Žiga Brank (violina), Žiga Stanič (klavir) 

 

 

Lucijan Marija Škerjanc: Lirična uvertura (1925-1930)

Lucijan Marija Škerjanc: Koncert za orkester (1926)

Lucijan Marija Škerjanc: Koncertni stavek za violino in orkester št. 1 (1927) – krstna izvedba

Alenja Pivko Kneževič: Stik za simfonični orkester (2017) – krstna izvedba

Žiga Stanič: Koncert za klavir in orkester (2015) – krstna izvedba