V tokratni oddaji gostimo saksofonistko Ajdo Antolovič , ki je študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani prejela za izvedbo Koncerta za saksofon in orkester Henrija Tomasija s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor. Poleg posnetka te nagrajene izvedbe bomo v oddaji poslušali še pogovor z mlado umetnico, in sicer smo se z Ajdo Antolovič pogovarjali o njenih glasbenih začetkih, razumevanju sodobne glasbe in repertoarju za saksofon. O njenem ustvarjalnem procesu, kadar se sooča z novo skladbo ter izkušnjah, ki jih je nabrala na študentski izmenjavi. Slišali bomo tudi kakšni so njeni spomini na koncert s Simfoničnim orkrestrom SNG Maribor ter odgovor na vprašanje, kaj ji pomeni komorno muziciranje – Ajda je namreč članica več različnih komornih zasedb.

Ajda Antolovič je svojo glasbeno pot začela z osmimi leti v domačem kraju, na glasbeni šoli Kranj, pri prof. Evi Krajnčan. Po uspešno opravljenem sprejemnem preizkusu na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, je šolanje dve leti nadaljevala pri prof. Špeli Kolenc in maturirala pod mentorstvom prof. Dejana Prešička.Trenutno je študentka tretjega letnika na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Dejana Prešička. V preteklem semestru je študirala v razredu profesorja Gordana Tudorja v okviru Erasmus izmenjave. Na tekmovanjih dosega odlične rezultate – leta 2007 je na regijskem tekmovanju Temsig prejela 100 točk, na državnem pa srebrno plaketo ter drugo nagrado; leta 2010 je na državnem tekmovanju Temsig prejela zlato plaketo ter priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe, leta 2013 pa srebrno plaketo na državnem tekmovanju Temsig ter mednarodnem tekmovanju Emona. Na letošnjem državnem tekmovanju Temsig je prejela prvo nagrado in zlato plaketo. Za njo je že kar nekaj uspešnih koncertov z različnimi komornimi zasedbami, sodeluje tudi s profesionalnimi slovenskimi simfoničnimi orkestri, kot sta orkester Slovenske Filharmonije in orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Izpopolnjuje se na seminarjih pri domačih in tujih profesorjih ter svetovno znanih glasbenikih.

V tokratni oddaji gostimo saksofonistko Ajdo Antolovič , ki je študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani prejela za izvedbo Koncerta za saksofon in orkester Henrija Tomasija  s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor.  Poleg posnetka te nagrajene izvedbe bomo v oddaji poslušali še pogovor z mlado umetnico, in sicer smo se z Ajdo Antolovič pogovarjali o njenih glasbenih začetkih, razumevanju sodobne glasbe in repertoarju za saksofon. O njenem ustvarjalnem procesu, kadar se sooča z novo skladbo ter izkušnjah, ki jih je nabrala na študentski izmenjavi. Slišali bomo tudi kakšni so njeni spomini na koncert s Simfoničnim orkrestrom SNG Maribor ter odgovor na vprašanje, kaj ji pomeni komorno muziciranje – Ajda je namreč članica več različnih komornih zasedb.

Ajda Antolovič  je svojo glasbeno pot začela z osmimi leti v domačem kraju, na glasbeni šoli Kranj, pri prof. Evi Krajnčan. Po uspešno opravljenem sprejemnem preizkusu na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, je šolanje dve leti nadaljevala pri prof. Špeli Kolenc in maturirala pod mentorstvom prof. Dejana Prešička.Trenutno je študentka tretjega letnika na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Dejana Prešička. V preteklem semestru je študirala v razredu profesorja Gordana Tudorja v okviru Erasmus izmenjave. Na tekmovanjih dosega odlične rezultate –  leta 2007 je na regijskem tekmovanju Temsig prejela 100 točk, na državnem pa srebrno plaketo ter drugo nagrado; leta 2010 je na državnem tekmovanju Temsig prejela zlato plaketo ter priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe, leta 2013 pa srebrno plaketo na  državnem tekmovanju Temsig ter mednarodnem tekmovanju Emona. Na letošnjem državnem tekmovanju Temsig je prejela prvo nagrado in zlato plaketo. Za njo je že kar nekaj uspešnih koncertov z različnimi komornimi zasedbami, sodeluje tudi s profesionalnimi slovenskimi simfoničnimi orkestri, kot sta orkester Slovenske Filharmonije in orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Izpopolnjuje se na seminarjih pri domačih in tujih profesorjih ter svetovno znanih glasbenikih.

Katarina Radaljac