Aktualno

Iz senc v velikonočno svetlobo

Torek, 14. marca ob 20.00 v Frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani

Polona Gantar

foto: Umetničin osebni arhiv

Vabljeni na orgelski koncert Polone Gantar – Iz senc v velikonočno svetlobo, v okviru posebnega dne Cvetna nedelja 2017 Evropske zveze radijskih postaj. Na njem bo Polona Gantar izvedla glasbo Janeza Matičiča in Olivierja Messiaena. Ob glasbi bo moč slišati tudi poezijo Srečka Kosovela in Vladimirja Truhlarja v interpretaciji Renata Horvata.

Janez Matičič je za ta koncert ustvaril svojo prvo skladbo za solistične orgle z naslovom Gloria, op. 70. Vendar je pa skladatelj s tem glasbilom intimno povezan že mnogo let, saj so bile prav orgle »instrument njegovega osebnega vstajenja«. V času hude življenjske krize, ki jo je prinesla bolezen, je imel namreč možnost igrati v cerkvi Naše Gospe vse milosti (Église Notre-Dame-de-Toute-Grâce) blizu sanatorija na planoti Plateau d’Assy v bližini Mont Blanca. Matičič je tam več mesecev improviziral in eksperimentiral z zvočnimi možnostmi instrumenta. Na ta način je v obdobju, ko je njegovo življenje dobesedno viselo na nitki, ohranjal notranji optimizem.

Messiaen se je v zgodovino svetovne umetnosti zapisal kot novator na različnih področjih kompozicije in glasbene teorije, pa tudi kot odličen orgelski improvizator. Umetniško delo je tesno povezal z osebno versko izkušnjo. V svojih delih se pogosto neposredno navezuje na sakralno tematiko in še več: reči je mogoče, da je med skladatelji 20. stoletja pojmu sakralne glasbe vdihnil nov zagon, novo prepričljivost. Organistka Polona Gantar je izbrala skladbe iz treh njegovih znamenitih orgelskih ciklov – La Nativite (Rojstvo), Le Corps glorieux (Poveličana telesa) in Livre du Saint Sacrement (Knjiga o svetem zakramentu). Skoznje se dotika zgodbe o Kristusovem trpljenju in vstajenju.

Več na MMC