Aktualno

Rojstni dan umetnosti v Kinu Šiška

Rojstni dan umetnosti je poseben mednarodni radiofonski večer EBU skupine ARS ACUSTICA, s slovenskim prispevkom v sodelovanju Radia Cona in programa Ars

abp-torta
Rojstnodnevna torta
foto: ARS

S serijo celovečernih zvočnih nastopov, improvizacij in remix eksperimentov vzpostavljamo osrednje prizorišče praznovanja mednarodnega dogodka Arts Birthday 2017 v Sloveniji. Radio Cona in 3. program Radia Slovenija – program Ars bosta oddala na FM, splet in na digitalne EBU satellite.

Praznovanje bomo v preddverju Kina Šiška začeli s pogovori o dogodku ob 19:30, koncertno dogajanje v dvorani Komuna se začne ob 20:00, prav takrat prejmemo že prva zvočna darila in jih miksamo v preddverju, tja do nočnih ur pa se bomo z nastopajočimi odvrteli v umirjeno nočno zvočno krajino,  zato obiskovalce vabimo, da prinesejo blazine, se potopijo v zvok, zaželijo umetnosti vse najboljše in s torto v naročju morda tudi zaspijo.

Nastopajoči

Osrednji nastop bosta prispevala berlinska umetnica Alessandra Eramo in domači glasbeni in zvočni ustvarjalec  Jaka Berger. Eramo se izraža predvsem z glasom in modeliranjem hrupa. Svoje nastope gradi iz segmentov besedno-zvočnih skladb, v katere vključuje tudi video, risbe in site specifične instalacije in tako raziskuje akustična območja človeškega glasu. Jaka Berger je eden najdejavnejših ustvarjalnih bobnarjev in tolkalcev na naši sceni v zadnjih desetih letih. V svojih raziskovanjih tolkal se je razvil v širokega zvočnega ustvarjalca, poglabljal se je v elektroakustične principe, razvil je sisteme prepariranih bobnov, interpretira grafične partiture in predeluje terenske posnetke. Njun nastop bo hkrati prispevek Rojstnemu dnevu umetnosti in del koncertnega cikla ZVO.ČI.TI DUO, v katerem Zavod Cona druži domače in tuje umetnike in prežema njihove ustvarjalne izkušnje.

Alessandra Eramo in Jaka Berger

foto: cona.si

Zvočni večer bodo s Sleep Concert zapolnili nastopi Mauricia Valdesa,  Jureta Pohlevna, Ane Kravanja, Sama Kutina, Irene Tomažin, Eduarda Raona, Andreja Hrvatina in Gaje Klas. Nabor bo predstavil vso pestrost domače eksperimentalne in improvizacijske scene, ki se širi tako v drzna raziskovanja glasbil in glasu, nova zvočna tipanja po tradicionalnih glasbilih in tudi v ambientalne zvočne krajine.

O Rojstnem dnevu umetnosti

17. januar ima že vrsto let posebno mesto za tiste umetnike, ki sledijo na prvi pogled nekoliko nenavadni zamisli Roberta Fillioju, člana umetniškega gibanja fluxus. Filliou je 17. januarja leta 1963 namreč izjavil, da se je umetnost rodila na ta dan pred natanko milijon leti, s tem pa je pričel praznovanje rojstnega dne umetnosti. Filliou je umrl leta 1987, nekaj let pozneje pa se je skupina umetnikov odločila nadaljevati njegovo nenavadno gesto. Po vseh takrat razpoložljivih omrežjih so začeli širiti idejo o vsakoletnem praznovanju v čast umetnosti in udejanjati njegovo zamisel mreže “večnega praznika”.

Iz zgodovine praznovanja Rojstnega dne umetnosti

Fillioujevo zamisel je v zadnjem času prevzela tudi Evroradijska skupina radiofonskih umetnikov Ars acustica. Vsaka sodelujoča radijska postaja pripravi svoje 20-minutno radiofonsko rojstnodnevno darilo umetnosti. Evroradio prenose teh zvočnih daril posreduje na dveh satelitskih kanalih – Haydn in Liszt –, končno podobo pa vsak radijski program oblikuje z miksanjem zvočnih sledi z dveh kanalov.

Utrinki s praznovanja: