Pihalni kvintet s trstnim jezičkom Calefax

Kvintet Calefax (foto: Marco Borggreve)
foto: www.calefax.nl

V Petkovem koncertnem večeru vas vabimo k poslušanju komentiranih posnetkov koncerta mednarodno priznanega nizozemskega pihalnega kvinteta s trstnim jezičkom Calefax. Na 9. Festivalu Maribor 2016 je izvedel koncertni spored v znamenju pravljic in fantazijskih zgodb.

Kvintet Calefax je leta 2015 praznoval tridesetletnico nadvse uspešnega delovanja. Kot pionirska zasedba je spodbudil nastanek še dvajsetih podobnih kvintetov pihal s trstnim jezičkom po svetu, s prirejanjem skladb iz različnih obdobij pa je odprl nova zvočna obzorja komorni glasbi.

Glasbeniki so izvedli svoje priredbe skladb iz različnih obdobij 19. stoletja in 20. stoletja, v priredbi za kvintet pihal s trstnim jezičkom, predstavili pa so tudi novejše delo Prebudi se, Trnuljčica mlajšega nizozemskega skladatelja Giela Vleggaarja. V izvedbi kvinteta Calefax bomo predstavili priredbe skladb: Moja mati gos Mauricea Ravela, Noč na Lisi gori Modesta Musorgskega, suito na teme stavkov iz baleta Hrestač Petra Iljiča Čajkovskega, suito iz baleta Peer Gynt, št. 1, op. 46, norveškega skladatelja Edvarda Griega in Vesele pustolovščine Tilla Eulenspiegla Richarda Straussa. V oddaji glasbene urednice Tjaše Krajnc poslušajte tudi pogovor  s fagotistom kvinteta Albanom Weslyjem.