Ocene: knjige

Tina Batista Napotnik: Tunel

Mladinska knjiga, Ljubljana, 2016

tunel

Ko izgubiš službo, je, ironično, ostati zaposlen najboljše zdravilo proti malodušju. Zaposlen s stvarmi, ki jih rad počneš ali pa si si jih vedno želel početi. Tina Batista Napotnik, biologinja, doktorica medicinskih znanosti in raziskovalka, si je v obdobju, ko je ostala brez službe in je na lastni koži občutila soočanje z dilemami in negotovostjo, postavila nov izziv: lotila se je pisanja romana. V romanu Tunel spremljamo štiri posameznike, katerih zgodbe tečejo vzporedno, a so kljub temu povezane. Krista, Leon, Uroš in Milo so bili namreč sošolci in po dolgih letih naj bi se njihove poti spet prepletle na obletnici mature.

Čeprav so v igri štirje protagonisti, je v središču Krista, poročena mati treh otrok, znanstvenica na področju biologije, ki nenadoma ostane brez dela. Avtorica knjige priznava, da je Krista do neke mere njen alter ego, saj je vanjo položila svoje doživljanje obdobja brezposelnosti.

A kljub problematiki brezposelnosti, tudi brezposelnosti visoko izobraženih in prekernega dela, Tunel ni družbenokritični roman in njegov naslov ne simbolizira teme, v kateri se znajde brezposelna oseba. Krista, eksistencialno izpraznjeni računalničar Leon, seksualno negotovi jazzist Uroš in Kristina nekdanja sodelavka Mila, ki jo lovijo družinske skrivnosti, potujejo skozi procese samospoznavanja, samosprejemanja in sprijaznjenja z lastno preteklostjo. Njihove poti so se razšle v gimnaziji, a so tudi v sedanjosti še kako prepletene. Kompleksnost medčloveških odnosov in vezi med preteklostjo in sedanjostjo se, ob tem da bi Milino zgodbo pri tem zlahka ovrgli, razreši prav v tunelu. Dogajanje se večinoma odvija v Ljubljani. Zaradi urbanega jezika si ga tam prav lahko predstavljamo, je pa res, da pisateljičino izražanje nekoliko niha: v preprostem, tekočem jeziku se kdaj pojavijo obrabljene floskule, v oči pa zbode tudi nekaj slogovno neustreznih izrazov, ki bi jih prej našli v poeziji ali visoki literaturi. Situacija štirih književnih junakov s problematiko, ko so brezposelnost, depresivnost, homoseksualnost in družinske skrivnosti, je kompleksna, a zgodba ob opisovanju nepomembnih podrobnosti na trenutke daje vtis razvlečenosti. Tudi konec je malo sluten, a pretresljiv in bralca ne pusti hladnega.