S solističnih in komornih koncertov

11. festival flavtistov Slovenije: flavtist Paolo Taballione

dVswvawl
Paolo Taballione in Amedeo Salvato
foto: http://www.slo-flute-festival.org

V oddaji S solističnih in komornih koncertov nocoj začenjamo cikel oddaj s posnetki 11. festivala flavtistov Slovenije, ki je potekal 21. in 22. maja v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje in je letos praznoval 20-letnico delovanja. Festival flavtistov Slovenije od ustanovitve leta 1996 pripravljajo bienalno, razvil se je iz Srečanja flavtistov, namenjen pa je predvsem mlajšim generacijam flavtistov. Maja 2016 se ga je udeležilo okrog 400 udeležencev, ki so lahko na enem mestu prisluhnili svetovno uveljavljenim glasbenikom z vsega sveta, v njihovi izvedbi so poslušali skladbe za flavto iz njihovih kulturnih okolij in kakovostna sodobna glasbena dela ter se udeležili predavanj in javnih učnih ur z mednarodno priznanimi profesorji. Umetniški vodja festivala je flavtist Matej Zupan, profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Na dvodnevnem festivalu v Zagorju so izvedli deset koncertov, ki so jih ob klavirski spremljavi izvedli solisti flavtisti: Janos Balint iz Madžarske, Italijan Paolo Taballione, Wissam Boustany iz Libanona, ki deluje v Angliji, Laura Levai Aksin iz Srbije, Čeh Jan Ostry, Andrea Lieberknecht iz Nemčije, slovenska flavtistka Alja Velkaverh, ki igra v švedskem radijskem orkestru in Londonskem filharmoničnem orkestru ter predava na akademiji za glasbo v Kölnu, in že znani gost slovenskih koncertnih odrov: kanadski flavtist, skladatelj, dirigent in pedagog Robert Aitken. Iz Hrvaške so nastopile flavtistke uveljavljenega Zagrebškega ansambla flavt, sklepni koncert festivala pa je s svojo skupino izvedla flavtistka Tinkara Kovač, ki je s soizvajalci prvič predstavila svojo evrovizijsko pesem Spet, v priredbi za tri flavte.

V prvi oddaji poslušajte muziciranje italijanskega flavtista Paola Taballoneja, prvega flavtista bavarske državne opere v Münchnu, in pianista Amedea Salvata, ki bosta izvedla skladbe Giulia Briccialdija, Alfreda Caselle, Luciana Beria, Nina Rote, Pietra Morlacchija, Antonia Bazzinija in Paola Taballoneja, ki bo o svoji glasbi tudi spregovoril. Pred mikrofon ga je povabila Vesna Istenič, pogovor je za radijsko predvajanje pripravila in prevedla avtorica oddaje Tjaša Krajnc.