Rezultati tribune Rostrum 2016

IRC/IMC
foto: IMC

Vroclav, 20. maj 2016 Delegati iz sedemindvajsetih držav so na 63. Mednarodni skladateljski tribuni Rostrum kot najvidnejši deli izbrali skladbi  Partendo, Lasciando le erbe tali quali sono (Odhajam, zapuščajoč trave take, kot so) za kontratenor in ansambel švicarskega skladatelja Oscharja BIANCHIJA (*1975) in  Langedes ülespoole, taeva kaarjasse kaussi (padati navzgor v čašo neba) estonske skladateljice Marie Kõrvits (*1987). Tribuno je med 16. In 21. Majem 2016 gostil Vroclav, letošnja Evropska prestolnica kulture. Organizirala sta jo Poljski radio in poljski Nacionalni glasbeni forum. Poslušanja so potekala v prostorih nove stavbe poljskega Nacionalnega glasbenega foruma.

Cilj tribune Rostrum je promocija sodobne glasbene ustvarjalnosti skozi radijski medij. V tem smislu tribuna deluje neprekinjeno več kot šest desetletij in v zadnjem času krepi svojo vlogo osrednjega promotorja sodobne glasbe in osrednjega foruma, ki povezuje radijske postaje, urednike, skladatelje in druge glasbene strokovnjake z vsega sveta. To dokazuje vzpenjajoča se predvajalna statistika. Vidnejši posnetki skladb s tribune 2015 (Talin) namreč beležijo skupaj 700 predvajanj v radijskih programih vsega sveta, kar je največ doslej.

Od leta 2015 je Rostrum del širšega projekta, ki ga s sredstvi za kulturno ustvarjalnost podpira Evropska unija, projekta Rostrum+. Namen tega projekta je ustvariti nov razmislek o tem, kako približati sodobno glasbo občinstvom s pomočjo radia, razviti nove strategije za pridobivanje občinstva, nove načine predstavljanja nove glasbe, obogatiti delo radijskih urednikov z novimi izkušnjami in stimulirati sodelovanje med glasbeniki, visokošolskimi glasbenimi ustanovami in medijskimi hišami po vsem svetu.

Tribuna Rostrum 2016 je združila delegate 27 nacionalnih radijskih hiš s štirih celin. Ti so predstavili 55 posnetkov glasbenih del, ne starejših od 5 let. 15 od teh so ustvarili avtorji, mlajši od 30 let. Srečanju je predsedoval Evert van Berkel, producent programa P2 live Švedskega radia. Poslušanja so potekala štiri dni, potem pa je zbor delegatov s pomočjo glasovanja izbral najvidnejši deli v dveh kategorijah: generalni kategoriji in kategoriji skladateljev, mlajših od 30 let. Ti deli bosta obvezni del radijskih sporedov sodelujočih držav in morda tudi koncertnih predstavitev po vsem svetu. Izbrani skladatelj Oschar Bianchi poleg tega prejme tudi naročilo za novo delo s strani Francoskega radia in Mednarodnega glasbenega sveta, izbrana mlada skladatlejica, Maria Kõrvits, pa naročilo in sodelovanje v rezidenčnem programu, ki ga Mednarodni glasbeni svet zagotavlja v sodelovanju s Švedskim radiem.

Poleg dveh izbranih skladb so delegati izpostavili 13 priporočenih del v generalni kategoriji in 2 priporočeni deli v kategoriji pod 30 let. Vsa ta dela priporočajo v predvajanje sodelujočim in drugim radijskim postajam.

Izbrano delo v generalni kategoriji:
Oschar Bianchi (Švica): Partendo, lasciando le erbe tali quali sono (»Odhajam, zapuščajoč trave take, kot so«)

Priporočena dela v generalni kategoriji:

 • Ülo Krigul (Estonija): Vesi ise (»Voda je«)
 • Anabella Enrique (Argentina): Cuando la luna descendia a la terra (»Ko se luna spusti na zemljo«)
 • Peter Kerkelov (Bolgarija): Time Études (»Časovne etude«)
 • Svetlana Maraš (Srbija): Dirty Thoughts (»Umazane misli«)
 • Petr Cígler (Češka): Daily Patterns (»Dnevni vzorci«)
 • Sebastian Rivas (Francija): Esodo Infinito (»Brezkončni beg«)
 • Pasquale Corrado (Francija): Autoritratto con Quartetto (»Avtoportret s kvartetom«)
 • Therese Birkelund Ulvo (Norveška): Shadows and Shields (»Sence in ščiti«)
 • Maria Kõrvits (Estonija): langedes ülespoole, taeva kaarjasse kaussi (»padati navzgor v čašo neba«)
 • Cristian Marina (Švedska): Four on Five (»Štiri na pet«)
 • Juan Pablo Nicoletti (Argentina): Qhapaqkunap

Izbrano delo v kategoriji mladih skladateljev:

Maria Kõrvits (Estonija): langedes ülespoole, taeva kaarjasse kaussi (»padati navzgor v čašo neba«)

Priporočena dela v kategoriji mladih skladateljev:

 • José Andrés Guadarrama Ramirez (Mehika): Yugen
 • Lauri Supponen (Finska): Ti-ti-uuu

Rostrum se je tudi tokrat odprl širšemu občinstvu s pomočjo platforme IRCSound (kotiček za poslušanje skladb v preddverju stavbe Nacionalnega glasbenega foruma), odprt za javnost pa je bil tudi IRCLab, v katerem je poljska skladateljica Jagoda Szmytka načela debato o »glasu oz. glasovih poljskega radia«. Posebno pozornost je tribuna tokrat namenila vključevanju mladih glasbenih ekspertov – na poslušanjih in pogovorih z delegati tribune so sodelovali tudi študentje vroclavske Akademije za glasbo. Tribuna Rostrum se je tokrat povezala z dogodki 6. Evropskega glasbenega foruma in tako, v okviru izbrane teme (»Glasbene domovine : Nova ozemlja«) ponudila dodatno možnost za aktivno izmenjavo mnenj med glasbenimi strokovnjaki. V tem okviru sta se javnosti predstavila tudi dva aktualna poljska skladatelja, Andrzej Kwieciński (izbrani skladatelj tribune Rostrum 2014) in Jagoda Szmytka.

(povzeto po izjavi za javnost Mednarodnega glasbenega sveta)