Z 10. mednarodnega festivala flavtistov Slovenije

Flavtista Jeanne in JamesGalway ter-pianistka Anne-Marshall, 10. festival flavtistov Slovenije, Zagorje ob Savi, maj 2014
foto: http://www.slo-flute-festival.org/

V kulturnem centru Delavski dom Zagorje je bil 21. in 22. maja letos 11. festival flavtistov Slovenije, ki so ga tokrat izvedli že dvajsetič. Festival sta pripravila Občina Zagorje ob Savi in Glasbena šola Zagorje, na njem pa so nastopili vrhunski slovenski in tuji glasbeni umetniki iz devetih držav. Festival flavtistov Slovenije od ustanovitve leta 1996 prirejajo bienalno. Umetniški vodja festivala je flavtist Matej Zupan, profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo. Letos se ga je udeležilo okrog 400 udeležencev, ki so na desetih koncertih prisluhnili svetovno uveljavljenim glasbenikom z vsega sveta, v njihovi izvedbi so poslušali skladbe za flavto iz različnih kulturnih okolij.

Posnetke letošnjih koncertov bomo predstavili v poletnih oddajah S solističnih in komornih koncertov, tokrat pa obudimo zvočni spomin na koncerte 10. festivala flavtistov Slovenije leta 2014. Sedem koncertov so ob klavirski spremljavi izvedli solisti flavtisti orkestrov Dunajske državne opere, Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama, Kitajskega državnega simfoničnega orkestra in iz drugih glasbenih središč po svetu. Gost festivala je bil sloviti irski flavtist Sir James Galway, ki je s soprogo, flavtistko Lady Jeanne Galway, in pianistko Anne Marshall predstavil spored glasbe za flavto iz 19. in prve polovice 20. stoletja. V oddaji, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, poslušajte pogovor s flavtistom Galwayem in z drugimi priznanimi flavtisti, ki so nastopili na festivalu, ter izbor posnetkov z njihovimi najodmevnejšimi koncertnimi izvedbami skladb za flavto.