Euroradio 2see

Gaetano d’Espinosa in Jan Lisiecki z glasbo Sibeliusa in Chopina

Evroradijska koncertna ponudba euroradio2see v živo iz Avditorija RAI v Torinu

Auditorium_balconata
Avditorij RAI
foto: wikimedia.org

Na naši spletni strani si lahko v okviru evroradijske koncertne ponudbe euroradio2see ogledate glasbeni dogodek Nacionalnega simfoničnega orkestra RAI iz Torina.

Glasbeniki nas bodo popeljali na evropski sever, saj bo v središču glasba finskega mojstra Jeana Sibeliusa, mladi poljski pianist Jan Lisiecki pa bo izvedel Chopinov Klavirski koncert št. 1.

Orkester bo vodil Gaetano d’Espinosa, nekdaj odličen solist na violini, ki se je v iskanju novih umetniških izzivov odločil za dirigentsko pot. Med drugim je glasbi gostujoči dirigent milanskega Orkestra Giuseppa Verdija. Tokrat bo poskrbel za izvedbi del skladatelja, ki je prav v zadnjih letih ponovno zelo aktualen. Lani smo praznovali 150. obletnico rojstva Jeana Sibeliusa, naslednje leto pa nas čaka še 60. obletnica njegove smrti.

Jan Lisiecki je dvajsetletni kanadski pianist poljskega rodu, ki velja za eno osrednjih pianističnih imen svoje generacije. Zlasti cenjene so njegove izvedbe Chopinove glasbe, s katerimi je kritike navdušil na odmevnih koncertih in na izdajah za prestižni Deutsche Grammophon.

Koncert bo potekal na italijanski državni praznik Dan enotnosti, zato bo imel glasbeni večer tudi prazničen poudarek.

Program:
Jean Sibelius: Valse triste iz scenske glasbe Kuolema op. 44
Frédéric Chopin: Koncert za klavir in orkester št. 1 v e-molu op.11
Jean Sibelius: Simfonija št. 5 v Es-duru op. 82

Povezava na spletno stran orkestra RAI