Euroradio 2see

Orkester Zahodno-vzhodni divan in dirigent Daniel Barenboim z glasbo W. A. Mozarta

Prvi nastop orkestra v prenovljeni Dvorani XX Palače narodov v Ženevi

Project-2-barcelo
Miquel Barcelo okrašuje Dvorano XX Palače narodov v Ženevi
foto: artdaily.com

V tej rubriki bomo odslej objavljali neposredne video prenose in video posnetke koncertnih dogodkov z evroradjske spletne platforme Euroradio2see. Video posnetki bodo na voljo le v izvirnem, torej tujem jeziku. Za predstavitveno besedilo v slovenskem jeziku bomo poskrbeli ob predvajanju posnetkov v rednem radijskem sporedu na našem programu.

Tokrat vas vabimo k spremljanju 2. koncerta za razumevanje civilizacij in človekovih pravic, ki je 31. oktobra letos potekal v Palači narodov, domovanju urada OZN v Ženevi. Članice Evroradia so se odločile, da bodo posnetek tega koncerta v svojih programih posredovale natanko na dan, ko svet obeležuje 65-letnico dneva človekovih pravic, 10. decembra. Posnetek koncerta bomo na ta dan ob 19.30 predvajali na programu ARS, ponudili pa ga bomo tudi v video obliki na tej spletni strani.

Orkester Zahodno-vzhodni divan (West-Eastern Divan Orchestra) bo pod dirigentskim vodstvom Daniela Barenboima izvedel tri zadnje simfonije Wolfganga Amadeusa Mozarta. Simfonije št. 39 v Es-duru, št. 40 v g-molu in št. 41 v C-duru (“Jupiter”) so nastale poleti leta 1788, v pičlih šestih tednih, brez kakršnega koli indica naročila ali drugega zunanjega vzgiba. Sestavijo se v celovit, estetsko in vsebinsko presežen ter do zadnje podrobnosti dovršen simfonični ciklus in danes veljajo za eno najčistejših artikulacij skladateljeve umetniške veščine in ustvarjalne sle.

Orkester Zahodno-vzhodni divan sta leta 1999 ustanovila dirigent Daniel Barenboim in palestinski akademik, književnik Edward Said. Poimenovala sta ga po Goethejevi pesniški zbirki. Orkester združuje mlade glasbenike iz Izraela, Palestine in drugih arabskih držav. V okviru posebne glasbene delavnice s sedežem v Sevilli odpira platformo za široko umetniško sodelovanje. Je odličen primer medkulturnega razumevanja in vključevanja, njegov glavni namen pa je spodbujati refleksijo skozi glasbo. Orkester se je zavezal, da bo v prihodnjih štirih letih nastopal v Palači narodov, pri tem pa bo predstavil tudi nekaj uglednih, svetovno priznanih solistov.

Daniel Barenboim je danes med najbolj spoštovanimi dirigenti na svetu. Mednarodno umetniško pot je začel kot pianist; z desetimi leti na koncertih na Dunaju in v Rimu, leta 1955 je nastopil v Parizu, leto zatem v Londonu, še leto pozneje pa se je, pod taktirko Leopolda Stokowskega, kot solist predstavil občinstvu v New Yorku. Po debutu za dirigentskim pultom leta 1967 z londonskim orkestrom Philharmonia, je bil umetniški vodja vrste najznamenitejših svetovnih orkestrov (Orchestre de Paris, Chicago Symphony Orchestra, Sttatsoper Unter den Linden, Staatskapelle Berlin, Teatro alla Scala).

Orkester Zahodno-vzhodni Divan je tokrat prvič nastopil v prenovljeni Dvorani XX Palače narodov v Ženevi. Za obnovo in živopisno umetniško okrasitev dvorane je leta 2008 poskrbel španski umetnik Miquel Barcelo. Od takrat dvorana gosti tudi srečanja Sveta za človekove pravice OZN.