Arsove noči v Stari Ljubljani

Rezultati 24. natečaja za najboljšo kratko zgodbo 2015

Razglasitev nagrajencev z imeni avtorjev

literarni natecaj

Strokovna komisija v sestavi Mateja Perpar, Andrej Stopar in Marjan Kovačevič Beltram je na Natečaju za najboljšo kratko zgodbo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars podelila vse tri nagrade.

 

  1. nagrada: Andrej Makuc: FENIZIRANI KROFI
  2. nagrada: Alenka Taštanoska: LOV NA SREČO
  3. nagrada: Marko Sosič: OB SOSEDNJI MIZI

 

Za odkup je komisija predlagala 7 zgodb:

– Rozika Močnik: NOVI SOVRAŽNIK

– Tomo Podstenšek: BOVA VIDELA

– Igor Cvitkovič: MALIGNI HOTEL

– Olga Pega Kunstelj: JE KAJ NOVEGA

– Marija Gubenšek: KRUFL

– Pavle Jakopič: NA AVTOBUSNI POSTAJI

– Tea Hvala: GOLOBICA

 

Na natečaj je prispelo 379 zgodb, 363 je bilo sprejetih, 14 jih je komisija zavrnila, ker so imele več kot 6300 znakov, dve pa sta prispeli prepozno.

 

Mnenje strokovne komisije:

Splošni vtis je, da ta žanr kratke kratke zgodbe piscem povzroča težave, saj pisanje pogosto daje vtis neuravnoteženosti, z dolgim uvodom in prekratkim oziroma prehitrim razpletom. Poleg tega gre v večini primerov za osebne izpovedi, ki le redko presegajo tožbe nad neuresničenostjo posameznika ter občutek nemoči in praznine ob soočenju z realnostjo. Zahtevani obseg zgodbe ustreza dolžini oddaje Literarni nokturno in je za radijski medij izredno dragocen, zato bo Program Ars z natečajem še naprej spodbujal pisce k ustvarjanju.

Komisija meni, da jasen, živ in kakovosten jezik ter obsežno besedišče ob pravilni rabi slovnice predstavljajo temelje, na katerih stoji zgodba, primerna za nagrado ali odkup. Izbrane zgodbe, še zlasti nagrajene, odlikuje razširjen pogled na resničnost, ki je sicer subjektivnega izvora, vendar ravno s svojo nevsakdanjo optiko presega poskuse osebne izpovedi o vsakdanjih – čeprav travmatičnih – dogodkih, bralca oziroma poslušalca vabi v novo jezikovno in psihološko izkušnjo ter omogoča interpretu radiofonsko izvedbo.

Vse izbrane zgodbe bodo na sporedu v jesenskih mesecih v oddaji Literarni nokturno na Tretjem in Prvem programu Radia Slovenija.

 

Foto: Ivan Merljak