Mateja Perpar: Obupan sem, ker se bo moja ljubica poročila, kratka radijska igra

Matjaž Tribušon in Maša Derganc Veselko Foto: Aleš Ogrin

Kratka radijska igra Obupan sem, ker se bo moja ljubica poročila, je ena od igranih epizod druge sezone igrano kontaktne nanizanke Pri psihiatru, ki smo jo pod vodstvom režiserja Klemna Markovčiča in v sodelovanju s Prvim programom Radia Slovenija predvajali med letošnjim aprilom in majem. Pri poslušalcih je naletela na izjemno dober odziv, hkrati pa s kratko radijskoigrsko formo ustvarila nov, komunikativen in gibek radijski format, ki je pokazal, da je radijska igra lahko tudi nosilec programskega toka, v tematskem kontekstu pa aktualna in intrigantna. Matjaž Tribušon je tokrat poročeni Simon z dvema otrokoma in urejenim življenjem. V »urejenost«, kot jo pojmuje sam, pa že sedem let sodi tudi ljubica, Maša Derganc Veselko, ki jo srečuje po nekajkrat na mesec. Življenje torej teče po ustaljenih tirnicah, dokler mu ljubica ne napove svoje skorajšnje poroke s človekom, za katerega še nikoli ni slišal. Bomo Simonu kar takoj privoščljivo navrgli, da pač raste palica za vsako zadnjico? Ali pa bomo pod drobnogled vzeli tudi vprašanje različnih oblik ljubezenskih odnosov, ki smo jih sposobni ljudje?

O avtorici Mateji Perpar

Mateja Perpar

Mateja Perpar

Rodila se je 18. junija 1974 v Ljubljani. Osnovno šolo je obiskovala v Logatcu, gimnazijo pa v Idriji. Leta 2000 je diplomirala iz angleškega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Že v srednji šoli je svoje pesmi objavila v Idrijskih razgledih. Leta 1997 je njena zgodba Skrinja osvojila prvo nagrado na natečaju za najboljšo študentsko kratko zgodbo. Nagrajena zgodba je bila objavljena v reviji Dialogi, še dve pa v reviji Mladina. Kratka zgodba Gospod Z., viličar, je bila objavljena v okviru natečaja v reviji Mladika. Piše tudi radijske igre in humoreske, ki so bile že večkrat uvrščene v oddajo Humoreska tega tedna na Radiu Slovenija. Za pravljico Zaspana zebra je leta 2010 prejela tretjo nagrado na natečaju Radia Slovenija za oddajo Lahko noč, otroci. Leta 2005 je angleška različica njenega kratkega dramskega dela Vas lahko zapeljem z naslovom Allow me to Seduce You v avtoričinem prevodu doživela bralno uprizoritev v londonskem gledališču The Blue Elephant. Mateja Perpar živi v Logatcu. Dela kot napovedovalka na Radiu Slovenija. (wikipedia)

 

 

 

 

 

Režiser Klemen Markovčič

Tonski mojster Nejc Zupančič
Avtor izvirne glasbe Gregor Strniša

Nastopajo:

Moški Matjaž Tribušon
Ženska Maša Derganc Veselko
Psihiater Alojz Svete
Avtor izvirne glasbe Gregor Strniša

3. program Radia Slovenija – program Ars v sodelovanju z Ustanovo Imago Slovenieae – Podoba Slovenije in Gledališčem Glej