Literarni nokturno – Zvezde v slovenski poeziji

Radijski prenos na programu Ars

foto: flickr/William Arthur

 

Pesmi Franceta Prešerna, Simona Gregorčiča, Frana Levstika, Simona Jenka, Lili Novy, Josipa Murna Aleksandrova, Dragotina Ketteja, Franceta Balantiča, Gregorja Strniše, Marjana Krambergerja in Toneta Pavčka bo interpretiral dramski igralec Tone Kuntner. Večer astronomske poezije bo z razmišljanjem in nagovorom povezal fizik in astronom prof. Boris Kham.

O igralcu in pesniku

Tone Kuntner Foto: Združenje dramskih umetnikov Slovenije in Radio Kaos

Tone Kuntner Foto: Združenje dramskih umetnikov Slovenije in Radio Kaos

Tone Kuntner, slovenski pesnik, pisatelj in dramski igralec je bil rojen na Tratah v Slovenskih goricah leta 1943. Osnovno šolo je obiskoval na Zg. Velki (Marija Snežna) in klasično gimnazijo v Mariboru kjer je maturiral leta 1963. Študiral igralsko umetnost na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in diplomiral leta 1968. Istega leta je postal stalni član Mestnega gledališča ljubljanskega. Ustvarja tudi na radiu, pri filmu in na televiziji. Upokojil se je leta 2005. Objavil je, vključujoč izbore, čez 20 pesniških zbirk. Pesmi  so izšle v zbirkah ali posamično tudi v več tujih jezikih: nemščini, angleščini, francoščini, italijanščini, madžarščini, srbščini, hrvaščini, makedonščini, češčini. slovaščini, ruščini, gruzinščini, romunščini… Tone Kuntner je tenkočuten opazovalec in vrhunski interpret umetniške besede.

Astronom in fizik prof. Boris Kham

6

Prof. Boris Kham je bil rojen 1950 v Ljubljani. Na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo je študiral matematiko in fiziko. Po končanem študiju se je zaposlil na Institutu Jožefa Stefana. Od leta 1989 poučuje fiziko na Gimnaziji Jožeta Plečnika v Ljubljani. Boris Kham je eden najbolj znanih amaterskih astronomov v Sloveniji. Njegova največja ljubezen je gotovo zvezdno nebo, njegove dimenzije, zakonitosti in skrivnosti. Organizira tudi opazovanja in internetne prenose raznih astronomskih dogajanj, med najbolj znanimi so seveda Sončevi in Lunini mrki vidni doma ali na tujem.

Leta 2009 je v Narodni in univerzitetni knjižnici pripravil razstavo dveh originalnih Kopernikovih knjig, predstavitev Andreja Perlacha, srednjeveškega matematika, astronoma, astrologa in medicinca in Avguština Hallersteina, astronoma iz Mengša. Veliko priznanje je požel za razstavo o življenju, delu in astronomskih opazovanjih profesorja Pavla Kunaverja, geografa, astronoma in jamarja. (povzeto po dkps.si)

 

Improvizacije na klaviaturah Marko Petrušič

Napovedovalec Igor Velše

Režiserka Špela Kravogel

 

3. program Radia Slovenija – program Ars v sodelovanju z Ustanovo Imago Slovenieae – Podoba Slovenije in Gledališčem Glej.