Dim Zupan-Irena Glonar: Hektor in ribja usoda, radijska igra za otroke z animacijo

Ustvarjalci radijske igre Foto: RTV SLO

Radijska igra za otroke Hektor in ribja usoda je prva iz niza sedmih zgodb o psu Hektorju, ki je nastala po knjižni predlogi pisatelja Dima Zupana. V njih labradorec Hektor v prvoosebni pripovedi opisuje svoje življenje od skotitve do smrti. V prvem delu spremljamo njegov prihod v družino in doživljanje vsega novega. Zgodbe so prežete z ironijo in humorjem, ki ga ustvarja razlika med pasjim pogledom na svet in življenjem človeške vrste. Dim Zupan je za Zgodbe nekega Hektorja prejel najvišji nagradi za mladinsko literaturo: Desetnica (2010) in Večernica (2012). Besedila je za radio priredila režiserka nadaljevanke Irena Glonar. Novembra 2014 je na mednarodnem festivalu radijskih iger za otroke in mladostnike v Bratislavi Hektor prejel nagrado Prix Ex Aequo kot najboljša radijska igra za otroke. Radijsko igro za otroke bosta v Gleju skupaj z najmlajšimi poslušalci poslušala tudi kužka Zac in Wish in pod vodstvom trenerke Leje Anžur pokazala kaj vse sta se naučila v pasji šoli.

O čem govori radijska igra?

Glavno vlogo ima Hektor – psiček pasme labradorec, ki je brez dlake na jeziku. Hektorjeva dogodivščin polna pripoved nagovarja otroke in tudi odrasle. Najmlajšim pomaga zlesti čez majhne in velike ovire, starejšim pa ponuja zrcalo, saj si kot pronicljiv pasji opazovalec, občutljiv družabnik in na videz popolnoma zanemarljiv kritik lahko dovoli spregovoriti o marsičem, predvsem pa o tem, kaj doživlja.

Pri snemanju sta sodelovala tudi dva šolana psa, ki so ju potrebovali za nekatere zvočne učinke – npr. lajež, tek po travniku, skok v vodo ali na mizo. Na nekaterih izmed uvodnih dogodkov je bil ali eden ali drug kdaj navzoč tudi kot del igralske ekipe.

O radijski nadaljevalki za otroke

“Večina si ni predstavljala, koliko dela zahteva tak projekt. Potem ko sem že imela pripravljene priredbe, so bili pred mano še štirje meseci vsakodnevnega dela – od snemanj na terenu, snemanj v studiu do zelo veliko vaj, ker nastopajo tudi otroci. Tukaj pa so seveda še montaža, priprava glasbe in tudi promocija.” Irena Glonar

O režiserki in avtorici priredbe

Irena Glonar Foto: RTV SLO

Irena Glonar Foto: RTV SLO

Irena Glonar je režiserka v Uredništvu igranega programa na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars. Diplomirala je na  Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v svoji bogati radijski karieri pa je zrežirala številne radijske igre za odrasle in otroke različnih slovenskih in tujih avtorjev. Pripravila je tudi nekaj eksperimentalnih zvočnih oddaj. V svojem skoraj 40-letnem opusu se ni izkazala le kot odlična mednarodno prepoznana režiserka, ampak tudi kot kompleksnejša radijska ustvarjalka, saj je za radio tudi priredila ali pa sama napisala radijske igre. Svojo profesionalno pot je posvetila le radiu in za svoje izjemno delo prejela številne ugledne domače in tuje nagrade.

Režiserka Irena Glonar
Tonski mojster Matjaž Miklič
Glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina
Besedilo uvodnega songa Milan Dekleva
Uglasbitev songa Aldo Kumar
Trenerka psov Zaca in Wisha  Lea Anžur

Nastopajo:

Hektor Zvone Hribar
Pija Patricija Sekelj
Mija Katja Pehlič
Janja Sabina Kogovšek
Štefan Uroš Smolej
Reza Vesna Jevnikar
Bogo Ivo Ban
Mama Silva Čušin
Mrvica Saša Mihelčič

 

Vsi dogodki v Gledališču Glej so brezplačni. Vstop je prost

3. program Radia Slovenija – program Ars v sodelovanju z Ustanovo Imago Slovenieae – Podoba Slovenije in Gledališčem Glej

 

Foto: Ivan Merljak