Alessandro Baricco: Trikrat ob zori (javno branje romana)

Na letošnjem bralnem večeru Arsovih noči v Stari Ljubljani bomo slišali kratki roman svetovno znanega italijanskega pisatelja Alessandra Baricca Trikrat ob zori, ki je letos izšel v prevodu Janka Petrovca. Roman popisuje verjetno zgodbo, ki pa se, kot pravi avtor, v resničnem življenju ne bi nikoli mogla odviti. Gre za zgodbo o moškem in ženski, ki se srečata trikrat, toda vsakič je edinič in prvič in zadnjič. Nepravilen čas književnosti jima omogoča, da je starostno razmerje med njima ob vsakem srečanju drugačno: tako se v prvem delu srečata v srednjih letih, v drugem delu gre za srečanje med starcem in najstnico, v tretjem pa med zrelo žensko in dečkom. Vrsta iskrivih, živahnih, duhovitih in presenetljivih dialogov nam ju odkriva v vsej njuni edinstvenosti; na bralcu – oziroma poslušalcu – pa je, da drobne peripetije, ki jih izpisuje avtor, poveže v močni, dramatični življenjski zgodbi obeh junakov.

»…Ženska je rekla, da o ponovnem začetku sanjari večina ljudi, ter dodala, da je v tem nekaj ganljivega, ne pa norega. Dodala je, da potem skoraj nihče ne začne znova zares, da pa je neverjetno, koliko časa ljudje presanjarijo, da bi to storili, in to pogosto ravno takrat, ko se znajdejo sredi največjih sitnosti življenja, ki bi ga radi opustili. Nekoč je imela otroka in natančno se spominja, kako jo je občasno obšla tesnoba, če je morala biti sama z malčkom; v takšnih trenutkih je pomagalo le resno razmišljanje, da bi vse skupaj pustila in začela znova. Spraševala se je, kje bo pustila otroka, in že vnaprej vedela, kako si bo spremenila pričesko in kam bo šla iskat službo za nov začetek. Sanjarjenje o večerih in nočeh, ki bodo nastopili potem, jo je hipoma spravilo v boljšo voljo. Cele večere bo preživela na kavču in jedla kar tam, ponoči bo šla ven in končala z moškim v postelji, zelo samozavestna bo, in ko bo vstala iz postelje ter pobrala svoje stvari, ne bo obžalovala ničesar. Rekla je, da je bilo treba le malo posanjariti, pa se je globoko v njej nekaj stalilo in obšla jo je vedrina, kot da bi v resnici našla rešitev…«

 

O avtorju

Alessandro Baricco

Alessandro Baricco

foto: wikipedia

 

 Alessandro Baricco sodi med najpopularnejše sodobne italijanske prozaiste, ki si je z deli, kot so Svila, Devetsto, Ta zgodba, Ocean morje, Mr Gwyn in Trikrat ob zori, pridobil zvest krog bralcev tudi pri nas. Njegova dela izdajajo po vsem svetu, nekatera so bila prirejena za film in gledališče. Trikrat ob zori je njegov enajsti roman, izdaj pa je tudi nekaj esejističnih zbirk. Baricco je ustanovitelj torinske šole kreativnega pisanja Holden, ki deluje že več kot dve desetletji.

 

O prevajalcu

Janko Petrovec

Janko Petrovec

Janko Petrovec je igralec, radijski urednik, prevajalec in voditelj javnih dogodkov; v vsem, kar počne, je interpret. Za sabo ima kakšnih 50 gledaliških in 10 filmskih vlog, okoli 300 opravljenih intervjujev, dvakrat toliko odvodenih javnih prireditev in šest knjižnih prevodov. Trenutno se ob večerih potí nad izborom zgodb satiričnega pisatelja Achilleja Campanileja, ki bo v prevodu izšel konec leta. Med letoma 2011 in 2012 je bil v. d. urednika Uredništva za kulturo, odtlej pa je urednik Uredništva razvedrilnega programa. Ob urednikovanju je stalnica njegovega dela na Prvem nedeljska večerna oddaja (Ne)obvezno v nedeljo, v kateri se vsak teden pogovarja z odličnimi posamezniki iz sveta kulture, zabave, medijev, družboslovja, znanosti in drugih področij.

Prevajalec Janko Petrovec
Režiser Klemen Markovčič
Redaktorica Tina Kozin
Glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina
Tonska mojstrica Sonja Strenar

Nastopajo:

Bralec Janko Petrovec
Ženska Nataša Barbara Gračner
Moški Jernej Gašperin
Napovedovalec Igor Velše

 

Vsi dogodki v Gledališču Glej so brezplačni. Vstop je prost

3. program Radia Slovenija – program Ars v sodelovanju z Ustanovo Imago Slovenieae – Podoba Slovenije in Gledališčem Glej

 

Foto: Ivan Merljak