Glasni novi svet

Zvočnost Ljubljane

Ljubljana
Ljubljana, mesto nastanka dela Soundprints: A Likeness of Ljubljana Vir: wikimedia

V Glasnem novem svetu tokrat tematsko nadaljujemo zvočno dogajanje Arsovega art ateljeja in ostajamo v svetu umetniške radiofonije. V radiofonska zvočna okolja se bomo poglabljali s četrto skladbo iz serije Soundprints, oziroma Zvočni odtisi ali Zvočne sledi, vrste obsežnih del izpod rok avstralskega skladatelja in zvočnega umetnika Colina Blacka. Gre za skladbe, ki vsakič nastanejo v določenem mestu ali državi in se izbranemu okolju posvetijo z vsemi razpoložljivimi zvočnimi sredstvi. Colin Black se je v začetku letošnjega leta, v zimskih mesecih, mudil v Ljubljani in iz posnetkov, ki jih je napravil tu, je nastalo delo, v katerem si je ustvarjalec prizadeval ustvariti večplastno slušno geografijo mesta. Gre torej za zvočno-umetniško raziskavo prostora, ki pa se ne ustavi le pri zvočnih prostorih kot takih, ampak se poglablja tudi v njihovo kulturno ozadje, v skupnosti, ki se tu oblikujejo, v osebne zgodbe prostorov in celo v zgodovinske usedline, ki jih v sebi skriva mesto.

Delo iz cikla Soundprints A Likeness of LjubljanaPodoba Ljubljane predvajamo premierno in sicer v sodelovanju z zavodom Cona.

Pri nastanku so sodelovali intervjuvanci Brane Zorman, Bor Pungerčič, Andrej Boshnjak, Julijana Božič, Andrej Bernik, Marjeta Kamnikar, Gregor Kamnikar in Naomi Uma Zorman, delo vsebuje elektronska sporočila Jasmine Založnik ter dodatne posnetke Braneta Zormana in Gregorja Kamnikarja. Terenski posnetki so delo Colina Blacka, ki je delo posnel v studiu Frequency Oz. Avtor dela se  zahvaljuje Branetu Zormanu, Ireni Pivka, Jasmini Založnik, Gregorju Kamnikarju, sogovornikom, Zavodu Cona, JSKD, Frequency Oz, CUK Kino Šiška, KC Tobačna001 in Tehnološki univerzi v Sydneyu.