Skladatelj tedna

Stravinski v Ameriki

Ameriška kultura, tudi glasbena, je med drugo svetovno vojno doživela pravi mali preporod. Veliko velikih evropskih umetnikov in intelektualcev se je pred vojnim nasiljem in krutimi političnimi režimi zateklo prav v Združene države in med njimi je bil tudi Igor Stravinski. Tam je ustvaril tudi glasbo, s katero bomo sklenili cikel – Komorni koncert v […]

Skladatelj tedna

Stravinski in glasbeno gledališče

Za Stravinskega lahko brez pomislekov rečemo, da je bil človek glasbenega gledališča. Balete je komponiral vse od mladostnih uspehov z Djagilevom do svojega petinsedemdesetega leta, ustvaril pa je tudi veliko del, ki se pogosto izmikajo strogo razumljenim zvrstem opere, baleta in oratorija. Poslušali bomo odlomke Slavca, Svatbe in Razuzdančevega življenja.

Skladatelj tedna

Pomladno obredje Igorja Stravinskega

Pomladno obredje zaseda posebno mesto v glasbi 20. stoletja. Vanj je zarezalo z brutalno silo, ki je izhajala iz skladateljeve nenadne vizije. Obredje se mu je prikazalo v sanjah, ko je zagledal mlado dekle, ki v krogu starešin pleše zadnji ples pred svojim žrtvovanjem. Stravinski se je s svojo vizijo obrnil na ruskega slikarja in […]

Skladatelj tedna

Igor Stravinski in njegovi zgodnji baleti

Ob začetku celotedenskega srečevanja z glasbo velikega ruskega skladatelja Igorja Stravinskega, se bomo posvetili morda najbolj znani skladateljevi glasbi, njegovim zgodnjim baletom: glasbo Ognjenega ptiča, Petruške, Pucinelle in Zgodbe o vojaku bomo poslušali v baletnih suitah.

Skladatelj tedna

William Boyce /1/ pon.

V Skladatelju tega tedna se posvečamo angleškemu skladatelju Williamu Boycu, ki se je rodil 1711 v Londonu. Po njegovi smrti leta 1779 je kmalu utonil v pozabo, njegova instrumentalna glasba, še posebej simfonije in komorna glasba, pa so ponovno oživitev doživele šele v 20. stoletju.