četrtek
13.05

Razgledi in razmisleki

Pogovori z domačimi in tujimi ustvarjalci s področja literature, gledališča, filma, arhitekture, oblikovanja, likovne umetnosti in prevajanja.

Primož Premzl, založnik

Primož Premzl se je vpisal v slovensko kulturno zgodovino kot založnih lepih, dobrih, dragocenih in zanimivih knjig s področja umetnostne zgodovine in zgodovine.

O novi seriji animiranih filmov Koyaa

Ob seriji letošnjih najnovejših animiranih filmov Koyaa se bo Žiga Bratoš o lutkovni stop animaciji pogovarjal z avtorjem Koljo Saksida. Foto: Ivan Merljak

Nacionalni junak Martin Krpan

Zakaj nam je Krpan tako ljub? Kaj simbolizira? Za kaj vse je njegov tovor metafora?

70 let slovakistike v Ljubljani

Pred 70. leti smo, predvsem po zaslugi literarnega zgodovinarja in prevajalca Viktorja Smoleja (1910–1992), dobili prvi lektorat slovaščine.

dr. Frane Adam: Protestantizem in družbena blaginja

Severnoevropske države, ki so po tradiciji protestantsko-luteranske, so večinoma gospodarsko in socialno uspešne.

Kuharjevi dnevi – Danica Hudrap

Že dvajset let v Kotljah na Koroškem pripravljajo Kuharjeve dneve v spomin na štiri brate Kuhar. Med njimi je najbolj znan Lovro Kuhar, pisatelj, ki […]

Kaj za družbo pomeni znanost?

Kako razumeti znanostv širši perspektivi kulturnega konteksta in kako o teh vprašanjih razmišljati na področju umetnosti?

Janko Petrovec z direktorjem Pompejev Massimom Osanno

Eno najpomembnejših arheoloških najdišč antike, južnoitalijanski Pompeji, doživlja preporod.

Sto let od rojstva Theloniousa Monka

Slišali boste odlomek iz knjige o jazzu, ki jo je napisal angleški pisatelj Geoff Dyer in v njej predstavil apokrifne biografije devetih legendarnih jazzovskih skladateljev in instrumentalistov 20. stoletja.

Hodi.ti

Z nogami hodečih skozi mesta, hodečih po ulicah, bobnečih po cestah, po avenijah, po trgih … se je pisal velik del zgodovine. V Buenos Airesu […]